Aktuelno

Nova IKEA kolekcija posuđa: HEMKOMST, MIDDAGSMAT i HUSKNUT

IKEA je predstavila novu kolekciju posuđa, koja uključuje HEMKOMST, MIDDAGSMAT i HUSKNUT. Ovi inovativni proizvodi dolaze sa keramičkim neljepljivim premazom nazvanim sol-gel, što je znak IKEA-ine posvećenosti eliminaciji štetnih materijala iz kuhinjskog programa

PFAS (polyfluoroalkyl substances) su grupa postojanih hemikalija koje se ne razgrađuju, predstavljajući rizike po životnu sredinu i zdravlje. IKEA-ina odluka da ukloni PFAS iz svog lanca snabdevanja, koja traje od 2009. godine, odražava njihovu posvećenost proizvodnji sigurnih proizvoda i zaštiti i unutrašnje i spoljašnje sredine.

PROČITAJTE JOŠ:

IKEA – Oddlaug ploče za tih i ugodan dom

IKEA lansira kolekciju BASTUA – Nordijski spa u vašem domu

IKEA i Sonos predstavili SIMFONISK podnu lampu-zvučnik

IKEA posvećenost sigurnijem posuđu

PFAS supstance se koriste u raznim proizvodima sa složenim lancima snabdevanja. Dugogodišnji napori IKEA-e da ukine PFAS imaju za cilj osiguranje bezbednosti proizvoda i brigu o životnoj sredini.

“U IKEA-i težimo da stvorimo bolji svakodnevni život za mnoge ljude, a verujemo da je sigurniji život bolji život,” kaže Jonatan Elofsson, menadžer za asortiman kuvanja i jedenja u IKEA Švedskoj AB. Ova posvećenost je motivisala IKEA-u da istraži nove neljepljive premaze za svoju kolekciju posuđa.

Sol-gel keramički premaz beš štetnih sastojaka

Kolekcije HEMKOMST, MIDDAGSMAT i HUSKNUT nude kupcima raznovrstan izbor tiganja i lonaca sa sol-gel keramičkim neljepljivim premazom. Sol-gel, koji se uglavnom sastoji od silicijuma, nanosi se kao gelasto rešenje i suši kako bi formirao tvrdu, sjajnu površinu sa odličnim neljepljivim svojstvima. Ovaj izdržljivi premaz pruža održivu alternativu tradicionalnim neljepljivim premazima poput PTFE.

Budući planovi za posuđe bez PTFE-a

Nova kolekcija označava početak našeg puta ka eliminaciji PTFE-a u posuđu i priboru za pečenje. Do 2026. godine, svo naše posuđe i pribor za pečenje biće bez PTFE-a – poručuju iz švedske kompanije. Kolekcije HEMKOMST, MIDDAGSMAT i HUSKNUT sa novim sol-gel keramičkim premazom dostupne su od aprila 2024. godine.

Za više informacija o novoj kolekciji posuđa IKEA i njihovoj posvećenosti sigurnijim, ne-PFAS proizvodima, posetite zvanični IKEA-in sajt.