Lifestyle

Tirana uskoro dobija novo obeležje – Tornjeve koji plešu

Arhitektonski studio OODA predstavio je svoj dizajn za dva povezana nebodera, nazvana Bond Tower. Tornjevi će sadržati stambeni, komercijalni, kancelarijski i hotelski prostor, a njihov savijeni oblik inspirisan je siluetom nogu balerine dok izvodi plié poziciju

Smešten u zapadnom delu Tirane, koji je zona razvoja albanske prestonice, ovaj toranj od 50 spratova osmišljen je da simbol modernizacije. Zgrada spaja stambeni, komercijalni, kancelarijski i hotelski prostor, odražavajući urbani život grada.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada je veoma malo više nego dovoljno

Kombinacija rustičnog i savremenog stila u najboljem izdanju

Fasade tradicionalno u arhitekturi imaju moć da predstavljaju, transformišu i reflektuju istoriju i kulturu jednog društva. Dizajn fasade ove zgrade odražava tradicionalne šare albanskih tepiha, stvarajući jedinstvenu teksturu na fasadi. Po rećima kreatora – kao što plesač unosi preciznost u svaki pokret, ova zgrada utkiva istoriju i kulturu u tapiseriju koja reflektuje promenjivi identitet grada.

Balet, plas i gracioznost nisu bile jedine inspiracije. Ovi spojeni neboderi su inspirisani albanskim planinama, a javni i zeleni prostori oko zgrade dizajnirani su da obogate život zajednice.

Raspored vegetacije oko, ali i na samim neboderima. oponaša prirodnu gradaciju viđenu i na okolnim planinama, sa otpornim biljkama na višim nivoima koje odražavaju visinsku floru, dok raznovrsne biljke na nižim nivoima pružaju bogatstvo oblika i mirisa.

Ovaj nesvakidašnji neboder će se prostirati na 55.000 kvadratnih metara, a planirano je da prostor bude namenjen delom za poslovne, a delom za stambne prstorije.