Tema

Betonski blokovi – Sve prednosti i nedostaci

Koje su najznačajnije prednosti betonskih blokova, a šta su glavne mane betonskih blokova? Koja je cena gradnje betonskim blokovima? Zbog čega su betonski blokovi jednostavniji za gradnju od drugih građevinskih materijala? Zašto se betonski blok najčešće koristi za gradnju podrumskih prostorija?

Betonski blokovi su na domaćem tržištu pristupačni decenijama, a najčešće se koriste za izgradnju podrumskih prostorija, garaža ili drugih pomoćnih objekata. To je očekivano, jer klasičan glineni blok ima neuporedivo veću popularnost i poverenje građevinaca na našem podneblju.

PROČITAJE JOŠ:

Glineni blok ili porobeton – Prednosti i mane oba rešenja

Cigla, Ytong blok ili gips karton ploče – Koji pregradni zid je pravo rešenje?

Ytong blok – Sve što ste želeli da znate

Ipak, tehnologija proizvodnje betonskih blokova je poslednjih godina napredovala, zahvaljujući čemu je porasla i njihova popularnost, a proširena je i oblast primene ovog građevinskog materijala. Betonskim blokovima mogu da se grade čitavi objekti, od temelja do krova, ali samo kada je reč o građevinama male spratnosti, kao što su porodične kuće.

Danas se betonski blokovi izrađuju precizno u kalupima od mešavine cementa i drobljenog kamena. To im daje veliku čvrstinu, ali i precizno definisane dimenzije, pa su zidovi od betonskih blokova laki za finalno malterisanje, uz minimum utrošenog materijala.

Takođe, betonski blokovi imaju falceve koji obezbeđuju precizno slaganje i uklapanje blokova, pa je zidanje lakše i brže, a za manje zahtevne objekte često su izbor građevinaca amatera. Za zidanje se koristi standardni malter, kao i kada su u pitanju glineni blokovi ili opeka.

Jedna od praktičnih prednosti betonskih blokova je to što imaju velike vazdušne komore, koje, kada su blokovi složeni, stvaraju neprekinutu komoru duž cele vertikale zida, što je kasnije praktično za razvođenje električnih instalacija, grejanja i slično.

Betonski blokovi se izrađuju u različitim širinama: 12, 15, 20, 25 i 30 cm, i dužinama: 40 ili 50 cm, dok je visina uvek 20 cm. Betonski blokovi mogu da se proizvode i uz upotrebu aditiva koji poboljšavaju vodonepropusnost, pa su ovakvi blokovi idealni za zidanje podrumskih prostorija.

Treba napomenuti da su betonski blokovi nezapaljivi i da poseduju odlična zvučnoizolujuća svojstva, pa su dobro rešenje i kada su u pitanju pregradni zidovi.

Jedna od značajnih prednosti betonskih blokova je i cena. U trenutku objave ovog teksta, na domaćim stovarištima cena standardnog betonskog bloka dimenzija 40x20x20 cm je 108 dinara po komadu, što je značajan adut u poređenju sa drugim građevinskim materijalima.

Foto: Freepik