Tema

Ugradnja plastičnih cevi za grejanje – Da li je to dobro rešenje?

U poslednjih nekoliko godina, plastične cevi za grejanje postale su sve popularnije u domaćinstvima širom sveta. Njihova upotreba u sistemima centralnog grejanja donosi neke prednosti, ali postavlja i neka pitanja u vezi sa njihovom dugotrajnošću i ekonomskom isplativošću

Plastične vodovodne cevi su odavno postale prihvaćen standard jer su u svakom aspektu bolje rešenje od pocinkovanih čeličnih vodovodnih cevi, počev od cene, preko brzine ugradnje, pa do trajnosti. Pored vodovodnih, plastika je počela da se koristi i za cevi sistema centralnog grejanja. Ipak, situacija je ovde nešto drugačija.

Vrste plastičnih cevi za sisteme centralnog grejanja

Postoji nekoliko vrsta plastičnih cevi koje se koriste u sistemima centralnog grejanja, a najčešće su takozvane PEX i PVC plastične cevi. U najkraćem, PVC cevi su čvršće, ali manje fleksibilne i obično se koriste u niskopritisnim sistemima.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako gasni kotlovi ostvaruju stepen iskorišćenja od 109%

Zašto su toplotna pumpa i podno grejanje dobitna kombinacija

PEX cevi su fleksibilnije i otpornije na visoke temperature i pritisak, što ih čini popularnim izborom za radijatorske sisteme centralnog grejanja koji rade sa višim temperaturama.

Prednosti plastičnih cevi za centralno grejanje

Plastične cevi donose nekoliko ključnih prednosti – Za početak to je vrlo laka i brza instalacija. Fleksibilnost i skromna masa ovih cevi omogućavaju brzu i jednostavnu ugradnju.

Pored toga treba pomenuti i otpornost na koroziju. Za razliku od metalnih cevi, plastične cevi ne rđaju. I na kraju, ono najznačajnije – plastične cevi su jeftinije od bakarnih ili čeličnih cevi. Pritom treba napomenuti da zbog jednostavnije i brže ugranje i majstori u proseku manje naplaćuju za uslugu ugradnje.

Ipak, postoje i neke mane plastičnih cevi

Ono što prvo dovodi u pitanje isplativost ugradnje plastike u sistem centralnog grejanja je osetljivost na visoke temperature. Iako većina modernih plastičnih cevi može podneti temperature do 95°C, ovo je niže od onoga što mogu izdržati metalne cevi.

Pored toga, plastične cevi obično imaju kraći životni vek u poređenju sa bakarnim i čeličnim cevima, a ako nisu sakrivene, podložnije su mehaničkim oštećenjima i pucanju, pogotovo u trenutku dok se u njima nalazi voda na visokoj temperaturi.

Bakarne cevi su daleko otpornije na mehanička oštećenje, dok su crne čelične cevi praktično potpuno imune na mahanička oštećenja izuzev u ekstremnim slučajevima. Kod sistema od kojih se očekuje trajanje koje se meri decenijama, ovo je značajan podatak.

Cena i Isplativost

Kada se radi o troškovima, plastične cevi su značajno jeftinije u poređenju sa bakarnim i čeličnim cevima. Troškovi materijala i ugradnje su niži, što može doneti značajne uštede, posebno u većim projektima. Međutim, treba uzeti u obzir i potencijalne troškove održavanja i zamene, budući da plastične cevi mogu imati kraći vek trajanja.

Svako može da izvuče svoj zaklkjučak. Investitori koji treba da razvuku sistem centralnog grejanja kroz celu zgradu sigurno imaju svoju računicu i ostvare značajne uštede.

Kada je obim posla manji, na primer u privatnim sistemima centralnog grejanja, dobro je razmotriti i mogućnost ugradnje bakarnih ili čeličnih cevi i napraviti računicu za sve tri varijante. Ukoliko se ipak odlučite za plastične cevi, preporuka je da odaberete nekog od renomiranih proizvođača koji garantuje određen nivo kvaliteta i na svoj proizvod daje garanciju.

Foto: Freepik, Herz