Uradi sam

Kako odvrnuti zalomljeni navoj vodovodne cevi

Kako odvrnuti polomljeni navoj slavine ili EK ventila koji je ostao unutar navoja vodovodne cevi u zidu? Kako se parče polomljenog navoja odstranjuje iz cevi uz pomoć za to namenjenog alata, a kada je potrebno zalomljeno parče navoja odstraniti sečenjem?

Pokušali ste sami da promenite slavinu u kupatilu i prilikom odvrtanja ona je pukla, a unutar cevi u zidu je ostao zarobljen deo cevi sa navojem. Slično se dešava i prilikom odvijanja mesinganih ekscentara koji služe za nivelisanje i fiksiranje dvoručne baterije u kupatilu. Takođe, često pucaju i zalome se EK ventili, koji su isto izrađeni od livene legure.

Dobra vest je da je to problem koji vešti vodoinstalateri rešavaju u roku od nekoliko minuta, iako na prvi pogled izgleda kao nerešiva situacija. Ako ste se već samostalno upustili u vodoinstalaterske radove, izvesno je da ćete i sami moći da rešite ovaj naizgled nerešiv problem.

Zalomljeno parče cevi možete da odstranite na dva načina – upotrebom specijalnog alata koji je za to namenjen, ili uz malo više posla, upotrebom lista testere za metal.

Odvrtanje zalomljene cevi upotrebom alata

Svakako najjednostavniji način da se iz cevi u zidu izbaci zalomljeni navoj je upotreba alata koji je za to namenjen. U pitanju je čelični alat u obliku klina konusnog oblika sa urezanim navojem.

Na konusu se nalazi “kontra” navoj, tako da se konus zavrće unutar zalomljenog dela cevi ili EK ventila, i tim se stvara dovoljan obrtni moment da se zalomljeno parče odvrne iz ležišta.

Alat za odstranjivanje zalomljenog navoja u cevi

Cena ovog alata može značajno da varira – u pojedinim prodavnicama smo ga pronašli po ceni od oko 200 dinara, dok pojedini prodavci sličan alat prodaju i po cenama višim od 1000 dinara. Mi smo konkretno problem zalomljenog ekscentra na bateriji u tuš kabini rešili alatom plaćenim 220 dinara. Da li je dovoljno dobar za profesionalnu upotrebu nije nam poznato, ali za povremene kućne intervencije je odličan.

Odstranjivanje zalomljene cevi sečenjem

Ponekad posao nije moguće obaviti alatom. Na primer, često je slučaj da se u zidu nalazi plastična, a ne čelična cev koja je nežnija pa ceo proces mora pažljivije da se obavi uz primenu manje sile.

Naime, i plastične vodovodne cevi na mestu gde se postavlja slavina ili EK ventil imaju metalni navoj kao neophodno ojačanje, ali i pored toga plastika je osetljivija na velike sile koje nastaju upotrebom ranije opisanog postupka sa alatom za odvijanje. Ponekad parče zalomljene cevi jednostavno odbija da se odvrne.

Tada je jedino rešenje da se zalomljeni navoj preseče. U tu svrhu se koristi list testere za metal, takozvani “bonsek”. Kupite uži list testere za metal kakav je prikazan na slici ispod.

Prostor za sečenje će biti veoma ograničen, a hod samog lista testere za metal svega nekoliko centimetara. Ipak, ne odustajte, jer ako je već došlo do loma EK ventila ili ekscentra česme, u pitanju je očigledno neka legura slabijih mehaničkih karakteristika.

To znači da će i hod testere od svega nekoliko centimetara biti dovoljan da se navoj preseče. List testere sa jedne strane obmotajte parčetom stare krpe kako bi imali udobniji hvat, ili koristite deblje rukavice.

Naravno, vodite računa i proveravajte stalno koliko ste blizu, kako ne bi oštetili navoj cevi u zidu. Kada napravite jedan rez, pored njega napravite još jedan na udaljenosti od nekoliko milimetara.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako probušiti keramičke pločice – Vodič korak po korak

Kako otpušiti wc šolju za manje od 800 dinara

Kada napravite dva reza duž zalomljenog dela navoja, manjim čekićem ili nekim izbijačem (možda stari pljosnati “šrafciger”) polako pokušajte da isečeno parče navoja izbijete iz ležišta. Ako u tome uspete, unutar cevi će ostati samo presečen prsten navoja koji više nema snagu da čvrsto leži unutar cevi.

Odstranjivanje zalomljenog navoja alatom

Laganom kuckanjem čekićem i odvijačem pokušajte da isklimate presečeni navoj i izbacite ga iz ležišta. Ukoliko ste pre toga pokušavali da izvučete zalomljeni navoj alatom za odvijanje, pa niste u tome uspeli, probajte ponovo, jer sada je zalomljeni navoj oslabljen, pa će verovatno lakše da se odvije.

Treba napomenuti još jednom – sve ove radnje obavljajte bez upotrebe velike sile, kako kada je odvijanje u pitanju, tako i kada je upotreba čekića u pitanju. Prevelika sila lako može da dovede do loma cevi u zidu, a tada će zalomljeni navoj biti najmanji problem.