Tema

Kape za dimnjake – čemu služe i koje vrste postoje

Koje su osnovne funkcije kapa za dimnjak? Koje vrste kapa za dimnjak postoje na tržištu i po kojim cenama? Kako odabrati idelnu kapu za dimnjak?

Kape za dimnjake su važan deo svakog sistema grejanja koji koristi dimnjak. Iako se na prvi pogled može činiti da su to samo estetski dodaci, kape imaju ključnu ulogu u zaštiti dimnjaka i optimizaciji njegove funkcionalnosti.

Najjednostavnije objašnjenje bi moglo da bude – i dimnjaku je potreban krov. U ovom tekstu ćemo objasniti zašto su važne, koje funkcije obavljaju i koje vrste kapa možete izabrati za svoj dimnjak.

Čemu služe kape za dimnjake?

Zaštita od vremenskih nepogoda: Glavna funkcija kape za dimnjak je zaštita od kiše, snega i drugih vremenskih uticaja. Voda koja ulazi u dimnjak može izazvati koroziju metalnih delova, oštećenja unutar dimnjaka i smanjenje efikasnosti grejnog sistema.

Sprečavanje ulaska ptica i glodara: Otvoreni dimnjaci privlače ptice, glodare i insekte, koji mogu napraviti gnezda i začepiti dimnjak, što dovodi do problema sa ventilacijom. Kapa sa mrežicom ili pregradama sprečava ulazak neželjenih posetilaca.

PROČITAJTE JOŠ:

Koliko često i na koji način je potrebno čistiti dimnjak

Prohromski ili keramički dimnjak – Koje rešenje je bolje

Bolja ventilacija: Pravilno postavljena kapa pomaže u pravilnom odvodu dima i gasova iz kuće. Kape koje su dizajnirane za povećanje promaje poboljšavaju cirkulaciju vazduha i omogućavaju efikasnije sagorevanje goriva. Takođe, poboljšana ventilacijadoprinosi I  manjem sakupljanju nečistoća I smanjenom prljanju dimnjaka.

Koje vrste kapa za dimnjake postoje

Postoji nekoliko vrsta kapa za dimnjake, a odabir prave zavisi od specifičnih potreba vašeg doma i tipa dimnjaka koji koristite. Genrealno najgrublja podela bi mogla da se napravi na kape za dimnjake sa zakretnom glavom i statične.

Statična betonska kapa za dimnjak

Standardne statične kape: Ovo su najčešće kape koje pružaju osnovnu zaštitu od vremenskih nepogoda i životinja. Napravljene su od čelika ili aluminijuma, a često su i ozidane kao nastavak same konstrukcije dimnjaka. Ugradne kape obično dolaze sa mrežicom koja sprečava ulazak ptica i glodara.

Kape sa zakretnim mehanizmom: Ove kape su dizajnirane da se okreću pod uticajem vetra, što poboljšava promaju i pomaže u odvajanju dima i gasova iz dimnjaka. Idealne su za područja sa čestim vetrovima. Najčešće se izrađuju od nerđajućeg čelika koji je otporan na vlagu, ali i na delovaje kisleina.

Kako odabrati odgovarajuću kapu za dimnjak?

Prilikom izbora kape za dimnjak, važno je uzeti u obzir sledeće faktore: Tip goriva koje koristite (drva, ugalj, gas, pelet), klimatski uslovi u vašem području (vetroviti regioni, područja sa čestim padavinama), veličina i oblik dimnjaka. Takođe na izbor utiču i estetske preferencije – da li želite jednostavnu kapu ili onu koja doprinosi izgledu krova.

Rotirajuća kapa za dimnjak od prohroma

U svakom slučaju, izbor kape za dimnjak zavisi od mnogo faktora, od kojih su mnogi specifični i razlikuju se od slučaja do slučaja, tako da izbor treba obaviti na licu mesta u konsultaciji sa stručnjakom.

Takođe, kada je montaža u pitanju jasno je da je u pitanju relativno jednostavna procedura što se samog fiksiranja kape tiče, ali sam proces podrazumeva rad na visini, tako da je i u slučaju izbora kape za dimnjak, ali i same montaže najbolje obratiti se profesionalcima.

Koje su prosečne cene kapa za dimnjak?

Cena kapa za dimnjak varira zavisno od kvaliteta i tipa. Kako sama montaža, ako je u pitanju višespratnica, može da bude zahtevna i opasna, preporuka je odabir proizvoda boljeg kvaliteta. Cene se u proseku kreću od oko 20 do oko 80 evra, zavisno od tipa kape i materijala od kog je izrađena.