Aktuelno

Kako tip krova utiče na uređenje stana u potkrovlju

Krovna konstrukcija ima veliki uticaj na konačni izgled stanova u potkrovlju. Ipak, ponuda prozora i dodatne opreme iz VELUX programa umnogome može da doprinese da se iz raspoloživog potkrovlja izvuče maksimum

Krov štiti od kiše i vetra i drugih vremenskih uticaja, ali ima i funkciju obezbeđenja toplotne izolacije. Kada je u pitanju stan u potkrovlju, važan faktor je visina i nagib krova. U skladu sa ovim faktorima moraćete da prilagodite raspored prostorija, ali i nameštaj u svakoj sobi. Bez obzira na vrstu krova, odnosno njegovu visinu i nagib, ne treba brinuti da li će u prostoru biti dovoljno dnevne svetlosti i svežeg vazduha, jer različiti modeli krovnih prozora nude brojne mogućnosti ugradnje.

Vrste krovova i njihov oblik

U zavisnosti od nagiba, postoje dve vrste krovova, a to su kosi i ravni krovovi. Kosi krovovi uglavnom imaju nagib od 30 do 60 stepeni, a takav krov je najčešće pokriven crepom. Ravni krovovi su oni sa malim nagibom, od tri do 10 procenata, a najčešće se izrađuju na ravnim drvenim plafonskim konstrukcijama ili na ravnim čvrstim, obično betonskim plafonima.

Zastakljivanje ravnih krovova obezbeđuje obilje svetlosti u stanu

Mansarde su takođe odlične za tavanske stanove, a predstavljaju posebnu konstrukciju s polomljenim krovnim površinama, odnosno konstrukciju od dva krova različite visine. Deo krova sa gornjeg sprata ima veliki nagib krova i veći potencijal za uređenje. Danas su mansardni krovovi vrlo retki, a najpopularniji su i dalje tradicionalni krovovi sa nagibom od 30 do 40 stepeni.

Nagibi i visina krova diktiraju raspored

Vrsta krova zavisi od upotrebljivosti prostora u potkrovlju, a veoma važan faktor je visina nadvišenja ispod kosih krovova. Sama visina će odrediti vrstu nameštaja za stan, ali i kako ćete urediti životni prostor. Savet je da centralna visina plafona iznosi najmanje 250 cm, što zapravo omogućava nesmetano kretanje u prostoru. Delovi na kojima će biti prostor za sedenje poput fotelja, sofe i stolova mogu biti nešto niži.

Kod strmijih krovova centralna visina potkrovlja može biti nešto veća, pa čak i do visine od šest metara, a u tom delu se može napraviti i galerija. Osim što će biti dodatni prostor koji može da posluži kao spavaća soba, dečija soba ili radna soba, galerija će stanu dati i posebnu estetsku draž.

Pravi izbor krovnih prozora

U slučaju da krov treba popraviti i rekonstruisati, bez obzira koji oblik krova odabrali, kombinacija dva ili više krovnih prozora je idealno rešenje. Na primer, postavljanje tri krovna prozora u nizu daju dva do tri puta više svetlosti od klasično vertikalno postavljenih prozora istih dimenzija. Zbog toga je moguće zastakliti velike krovne površine u sobama poput dnevne sobe, spavaće sobe ili trpezarije.

Prilikom adaptacije potkrovlja pogrešne odluke se često donose ne zbog ušteda, već zbog nepoznavanja svega što se nalazi u VELUX ponudi. Na ovom linku možete da se upoznate sa nekim od prednosti VELUX krovnih prozora i dođete do novih ideja koje mogu da doprinesu kreiranju prostranijeg, svetlijeg i komfornijeg stana u potkrovlju.

Takođe, u kompaniji VELUX možete da se za pomoć obratite profesionalcima i to potpuno besplatno. Stručnjaci VELUX-a će zahvaljujući znanju i iskustvu sigurno moći da vam daju dragocene savete kako da iz svog potkrovlja izvučete maksimum. Zakažite besplatne VELUX konsultacije OVDE.