Srbija godišnje baca 35 kg hrane po glavi stanovnika
Kod nas se godišnje ukupno baci gotovo 250.000 tona hrane, a jedna trećina dolazi iz domaćinstava! Planiranje nabavki i pravilno korišćenje frižidera igra ključnu ulogu u smanjenju količine hrane koja završi na otpadu
Prema istraživanju Instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada, prosečni srpski potrošač godišnje baci oko 35 kilograma hrane, čije je propadanje uzrokovano nepravilnim skladištenjem ili loše isplaniranom nabavkom. Kada bi se ovaj problem eliminisao, četvoročlana porodica bi uspela da uštedi i do 80.000 dinara godišnje. Na globalnom nivou situacija je još gora. Jedna trećina proizvedene hrane godišnje, odnosno 1,3 milijardi tona, završi na otpadu. Kako izveštava Prehrambena i poljoprivredna organizacija Ujedinjenih nacija (FAO), količina bačene hrane u razvijenim zemljama (222 milijarde tona) je samo malo ispod celokupne godišnje proizvodnje hrane u subsaharskoj Africi (230 milijardi tona).
Savesna kupovina i pravilna upotreba frižidera su ključni – temperatura bi trebalo da bude odgovarajuća, a u frižider bi trebalo stavljati samo onu hranu kojoj je potrebno hlađenje. Možda zvuči iznenađujuće, ali mnogi ljudi pogrešno koriste svoje frižidere – temperatura nije dovoljno niska i čuvaju hranu koja ne pripada tamo. Prema studiji sprovedenoj u Velikoj Britaniji, ukoliko su u domaćinstvima termostati u frižideru podešeni na četiri stepena umesto na uobičajenih sedam, kao i kada bi se sva hrana kojoj je potrebno hlađenje čuvala u frižiderima, godišnje bi došlo do uštede od skoro pola milijarde funti. Sa druge strane, nešto veća potrošnja energije dovela bi do povećanja troškova od tek 80 miliona funti.
Svest potrošača igra veliku ulogu u borbi protiv bacanja hrane. Problemi počinju sa činjenicom da skoro polovina potrošača nije svesna razlike između termina – „najbolje upotrebiti do” i „upotrebljivo do”. U prvom slučaju, proizvod se može konzumirati i nakon isteka roka upotrebe. Ako to znamo i takve proizvode ne bacamo bez probanja, već smo preduzeli korak ka smanjenju otpada. Preporučljivo je da svakodnevno proveravate sadržaj frižidera, pratite datum isticanja roka i stanje hrane, tako da možete koristiti namirnice dok su još upotrebljive. Naravno, ne bi trebalo da postoji haos u frižideru sa neprimetnim skrivenim predmetima, a bajata hrana ostaje u dubinama polica.