Lifestyle

Miks arhitektonskih stilova za redefinisanje života na obali

U primorskoj zajednici Bridgehampton u Sjedinjenim Američkim Državama, inovativna kuća koju je dizajnirao studio Steven Harris Architects, donosi novo viđenje života na obali.

Inspirisana radovima modernističkih majstora kao što su Oscar Niemeyer i Roberto Burle Marx, ova kuća iz 2022. godine menja neka ustaljena pravila. Tako je na primer dnevni boravak smešten na spratu, a sve kako bi se poboljšao pogled na obalu upravo iz onog delakućeu  kojem se najviše boravi.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslovna zgrada nulte emisije i prirodne ventilacije

Dve kuće stopljne u jednu kao ukras seoske panorame

Tome treba dodati i održive materijali, energetsku efikasnost, koji čine Bridgehampton Beach House sintezom umetnosti, prirode i odgovorne arhitekture.

Kao što je rečeno, dnevni boravak je postavljen na drugom spratu, što omogućava nesmetan pogled na okean. Pored toga, prostrani prozori od poda do plafona maksimiziraju prirodno dnevno svetlo i panoramski pogled na more.

Projekat takođe uvodi skulpturalni paviljon koji se pretvara u reflektujući bazen, što dodatno ističe primorski ambijent. Pravougaoni oblici kuće su u efektnom kontrastu sa zakrivljenim oblicima paviljona bazena, stepeništa, kuhinjskog ostrva i uređenog okolnog pejzaža.

Kuća je zamišljena kao serija konzolnih, staklenih volumena sa dubokim nadstrešnicama, koje se oslanjaju na zidove od cigle. Kuća je podignuta na zemljanom nasipu oblikovanom oko stubova i betonskih pilona kako bi se smanjio rizik od poplava. Spoljni materijali, uključujući štukaturu, čelik i svetlu ciglu, stvaraju apstraktnu površinu koja kreira specifičnu igru svetlosti.

Unutrašnjost kuće ukrašavaju luksizne oblogi iaplikacije od pirodnog kamena, kao što su “travertin”, “carrara mermer” i “rainbow oniks”, dopunjujući pod od “grigio olivo” kamena koji besprekorno spaja unutrašnje i spoljašnje prostore.

Na kraju, Bridgehampton Beach House I pored naglašenog luksuza ističe i brigu o životnoj sredini koristeći održive građevinske materijale, niz solarnih panela i reflektujući bazen koji se puni kišnicom, a sve kako bi smanjila svoj ekološki uticaj na okolinu.

Foto: Eric Petschek