Tema

Ovo su najveće zablude o PVC prozorima

Koje su najčešće zablude kada su PVC prozori u pitanju? Da li je istina da PVC prozori zaista ne zahtevaju nikakvo održavanje? Da li će PVC prozor vremenom na suncu da požuti i ispuca? Da li su PVC prozori samo u beloj boji?

Kada je popularnost u pitanju, kao i odnos cena i kvalitet, PVC prozori trenutno vode u trci, bar kada su privatni objekti u pitanju. Istina, aluminijumski prozori kada se sve sabere , jesu kvalitetnija opcija, ali ne uz zanemarljivu doplatu.

Aluminijum bi mogao da se smatra za neku vrstu premijum opcije, a poređenje PVC-a i aluminijuma je slično poređenju Škode i BMW-a , na primer. Automobil nemačkog premijum proizvođača jeste u svakom pogledu bolji, ali i konkurent iz Češke je sasvim dovoljno dobar.

Ipak, ovakvi stereotipi su doprineli stvaranju nekih zabluda vezano za PVC stolariju, pa je ona često na lošem glasu, često prilično nepravedno. Ovo su najčešće zablude vezane za PVC prozore.

PVC prozori su bele boje

Da, PVC prozori najčešće jesu u beloj boji, posebno ako se kupuje njihova najosnovnija i najpristupačnija verzija. Ali to ne znači da PVC prozori moraju da budu beli. Danas se PVC prozori nude u velikom broju nijansi, pa je tako moguće odabrati boju koja podseća na aluminijum, a mogu da budu u atraktivnoj plavoj boji, ako želite da vaš dom podseća na grčko primorje…

Samo deo palete boja kojima raspolažu PVC prozori

Broj boja je više nego dovoljan, a nijanse se postižu specijalnim folijama kojima se profili oblepljuju, pa je tako čak moguće da sa unutrašnje strane imate jednu nijansu, a spolja sasvim drugu. U ponudi se čak nalaze folije koje na veran način oponašaju boju , pa i površinsku teksturu drveta. Na prvi pogled ovakve PVC prozore nije moguće razlikovati od drvenih.

PVC prozori vremenom na suncu požute i postaju krti

To je možda pravilo koje je važilo nekada kada su počeli da se proizvode prvi PVC prozori, koji su danas veoma stari, a proizvedeni su po nekim sasvim drugačijim standardima. Današnji profili PVC prozora su izrađeni od materijala sa visokom UV postojanošću.

Većina proizvođača na postojanost svojih profila daje garanciju od 15 godina, neke kompanije garantuju 20, pa čak i 25 godina za svoje premijum linije proizvoda. Dakle, ako proizvođač može da garantuje da prozor neće promeniti boju više od 25 godina, onda razloga za brigu nema.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako da drveni prozori budu uvek kao novi

Sve o zameni traka za dihtovanje vrata i prozora

Kako odabrati ulazna vrata – Drvo, aluminijum ili PVC?

Jedino što je važno , je da se kupuju profili proverenih proizvođača. Naravno, pravilo je jedno, ali kvalitet prozora zavisi i od toga sa koliko pažnje će biti sklopljen, pa je značajno kome se obraćate. I na kraju, najkvalitetniji profil neće dati svoj maksimum ako se uštedi na kvalitetu okova, odnosno mehanizama koji obezbeđuju funkcionisanje prozora.

PVC prozori se na visokim temperaturama krive

Jedna od zabluda je da PVC prozori, pošto su od plastike, na visokim letnjim temperaturama i tokom izlaganja suncu postaju mekši, te da dolazi do krivljenja. Često je mišljenje da od PVC-a mogu da se prave samo manji prozori, ali nikako veliki prozori ili vrata.

To je jedna od zabluda koja potpuno nije tačna. Današnji PVC prozori imaju visoku termičku stabilnost, i ne treba zanemariti i to da se unutar PVC profila kod svakog prozora nalazi čelični kutijasti profil koji ima noseću funkciju.

Što više komora, PVC profil je kvalitetniji

Broj komora unutar profila je jedan od marketinških trikova kojim se obično služe manje renomirani proizvođači PVC profila. Naime, na preseku svakog profila vidljive su komore (slika dole). Jedna od njih je najveća i ona služi za smeštanje čeličnog ojačanja. Ostale komore služe kao vazdušni džepovi koji poboljšavaju termičku i zvučnu izolaciju PVC profila.

Standardno, profili imaju pet ili šest komora, što je sasvim dovoljno da se obezbedi visok kvalitet energetske efikasnosti. Ipak, neki proizvođači su u broju komora videli marketinški potencijal, tako da su se na tržištu pojavili profili sa sedam ili čak osam komora.

Svi benefiti povećanja broja komora se na kraju uglavnom završavaju na marketingu, bez realnog uticaja na performanse prozora u praksi. Odabrati osmokomorni prozor, pa na njega postaviti standardno dvostruko staklo neće doprineti ni poboljšanju zvučne ni termičke izolacije.

Mnogo racionalniji izbor je kvalitetan petokomorni profil nekog renomiranog proizvođača u kombinaciji sa trostrukim staklima. Staklo predstavlja najveću površinu kod samog prozora, tako da broj komora zaista nema nikakav uticaj na performanse samog prozora.

PVC prozori ne moraju da se održavaju

Ovo je tačno, ali samo donekle. Naime, mnogi se za PVC opredeljuju zato što znaju da drveni prozori zahtevaju negu u vidu godišnjeg premazivanja nekim zaštitnim sredstvom, pogotovo ako su izloženi suncu i kiši.

Istina, PVC profil ne zahteva takav vid održavanja, a jedino što možete da učinite , je da ih povremeno prebrišete ukoliko primetite da se nakupila prljavština. Ipak, to što PVC profil ne zahteva održavanje ne znači da je ceo PVC prozor oslobođen održavanja.

To posebno važi za složenije konstrukcije prozora sa različitim opcijama otvaranja i složenim mehanizmom okova. Kako bi prozor dugi niz godina funkcionisao besprekorno , mehanizam zahteva podmazivanje. Uglavnom je to jednom godišnje , pa i ređe ako su u pitanju prozori koji se ne otvaraju često. Tokom ugradnje se svakako posavetujte sa serviserom vezano za proceduru održavanja prozora, jer svaki prozor zahteva bar minimum održavanja.