Uradi sam

Kako ukloniti fleke sa zida – Vodič za sve situacije

Koja sredstva koja već imate u kući mogu da se koriste za uspešno uklanjanje fleka sa zidova? Kako se fleke uklanjaju zavisno od tipa boje na zidu? Zbog čega je bela boja zidova najpraktičnija, a kako se fleke uklanjaju sa zidova okrečenih perivim bojama?

Fleke na zidovima su čest problem, a najgore je kada se pojave nedugo po krečenju. Pored toga što vas tada više nerviraju jer ste tek sredili stan, problem pogoršava i to što su tada još vidljivije. Kako je najbolje pristupiti uklanjanju fleka zavisi od više faktora, kao što su veličina fleke, poreklo fleke, a veoma značajan faktor je i tip boje kojom je zid okrečen.

PROČITAJTE JOŠ:

Jeftine, skupe boje za krečenje ili je “sve to isto”?

Zašto se krečenje belom bojom uvek isplati

Rešite se buđi – Pravilna upotreba fungicida pri krečenju

Kod zidova koji su okrečeni kvalitetnim perivim bojama, uklanjanje fleka je osetno lakše nego kod čisto belih zidova okrečenih, na primer, poludisperzijom. Takvi zidovi upijaju vlagu, pa čišćenje često ima za posledicu pogoršavanje situacije.

Kada su manje fleke na belim zidovima u pitanju, prvo što možete da pokušate je da fleku uklonite najobičnijom gumicom za brisanje grafitne olovke. Osušene fleke od komaraca, fleke od olovaka i bojica, čak i manje masne fleke mogu da se skinu u potpunosti ili značajno ublaže. Tvrđe gumice su efikasnije, ali naravno treba raditi pažljivo kako se ne bi oštetila boja.

Zašto fleku ne bi prekrečili?

Beli zidovi okrečeni poludisperzivnim bojama se generalno teže čiste od fleka, ali zato možete da se poslužite trikom da fleke ni ne uklanjate, već da ih jednostavno prekrečite. Ako krečite stan, sačuvajte u tegli manju količinu bele boje, pa ćete po potrebi moći da manjom četkom jednostavno prekrečite svaku fleku.

U farbari može da se kupi najmanje pakovanje bele boje za krečenje i četka, pa ako su zidovi skoro okrečeni, novi sloj bele boje nanet lokalno na fleku se neće primećivati. Bela boja za krečenje je mat, tako da se prelaz između stare i nove boje ne primećuje.

Naravno, kada nanesete boju preko fleke, ona će biti vidljiva sve dok se boja ne osuši. Ako se fleka nazire i po sušenju, nanesite još jedan sloj nežnim pokretima četke, kako bi prelaz između stare i nove boje bio neprimetan.

Sa perivim bojama uklanjanje fleka je lakše

Ukoliko su zidovi okrečeni kvalitetnim perivim bojama, uklanjanje fleka može da bude daleko uspešnije, a mogu da se koriste najrazličitija sredstva od kojih većinu svi posedujemo u svom domu.

Prvi recept je da se u kofu napunjenu toplom vodom doda malo deterdženta za sudove. On je posebno efikasan ukoliko su u pitanju masne fleke, poput fleka od jela, a deterdžent za sudove će biti efikasan i kod masnih tamnih fleka od ruku, kakve su česte oko prekidača ili na ćoškovima za koje se često deca pridržavaju u prolazu.

Pravilo je da svako čišćenje prvo testirate na nekom manje upadljivom mestu, pa ako boja dobro reaguje na sredstvo i tehniku čišćenja, nastavite na ostalim upadljivijim mestima.

Kako da ne oštetite boju

Pravilo za svako mokro čišćenje zidova je da se krpa iscedi najviše što može i da se čisti blagim kružnim pokretima bez pritiskanja. Koristite kvalitetnu krpu od mikrofibera, a dobro mogu da posluže i bele meke pamučne krpe napravljene, na primer, od stare majice. Izbegavajte krpe jarkih boja, kako bi izbegli prelazak te boje na zid, što može da se desi sa manje kvalitetnim krpama.

Potpuno ista tehnika mokrog čišćenja kao što je ovde navedena može da se primeni, a da se umesto deterdženta za sudove koristi omekšivač za pranje veša. Isto u nekoliko litara tople vode se doda poklopac omekšivača, a procedura je ista.

Umesto omekšivača ili deterdženta za sudove može da se koristi i alkoholno sirće, samo što je razmera drugačija – vodu i alkoholno sirće treba rastvoriti u razmeri 1:3 u korist vode.

Upotreba krpe i blagog rastvora za čišćenje su metode koje primenjujete ako gumica za brisanje nije imala efekta, jer su to metode čišćenja kod kojih je minimalan rizik da se boja na zidu ošteti, kada je krečenje jedina opcija.

Ako deterdžent i omekšivač ne pomognu

Ukoliko ništa od do sada navedenog nije uklonilo fleku, možete da primenite neke od metoda koje su nešto efikasnije, ali i agresivnije po boju na zidu.

Jedna od opcija je upotreba paste za zube. Bilo koja pasta za zube može da posluži, samo da je u pitanju pasta bele boje. Nanesite pastu za zube na fleku i istrljajte samo fleku i njenu okolinu nežno starom četkicom za zube. Potom nežno vlažnom krpom od mikrofibera očistite pastu sa zida. Sa njom bi trebala da nestane i fleka, ili da bude manje upadljiva.

Isti postupak možete da sprovedete, ali da umesto paste za zube koristite smesu napravljenu od sode bikarbone i vode. Soda bikarbona je stari, dobro provereni kućni sastojak koji često čini čuda kada je čišćenje u pitanju.

Ako nijedan od ovde navedenih postupaka ne da rezultate, jedini lek je krečenje.

Foto: Freepik