Uradi sam

Kako očistiti voće i povrće od pesticida

Danas se sva hrana, izuzev organske sa sertifikatom i one koju ste uzgajali kod sebe u bašti, tretira brojnim pesticidima. Pesticidi voće i povrće štite od bolesti, povećavaju prinose, ali mogu da budu štetni po zdravlje

Postoje pravila kako, koliko i kada se hrana tretira pesticidima, tako da u krajnjim proizvodima pesticida ima ili nimalo, ili u količini koja nije štetna po naše zdavlje. Ili bi tako trebalo bar da bude… Naravno, u to nikada nismo stoprocentno sigurni, kao što nismo ni sigurni da li su tačne studije da čak i najmanja količina pesticida u dugom preiodu unošenja može da izazove zdravstvene probleme. Lista mogućih zdravstvenih komplikacija je dugačka, a na njoj se nalazi i tumor. Sasvim dovoljno da mnogi požele da učine sve što je u njihovoj moći da utiču na količinu pesticida koju će uneti u organizam. Posebno zabrinjava to što stručnjaci upozoravaju da su većem riziku izložena deca, jer su njihovi organizmi još u razvoju i generalno su osetljiviji na negativne uticaje.

Čudotvorno sirće

Ukoliko je potrebno da operete zeleniš (salata, blitva, spanać…) onda je najbolji način da pomešate dve šolje vode sa pola šolje sirćeta. Dovoljno je da potopite voće i povrće u tu mešavinu i ostavite desetak minuta da odstoji, a zatim isperete vodom. Stručnjaci tvrde da se najviše pesticida zadržava na zelenoj salati, jer se ona više puta tretira, a ima veliku površinu na kojoj pesticidi mogu da se zadrže. Pola kilograma zelene salate ima neuporedivo veću povšinu od pola kilograma paradajza, na primer. Takođe, prema nekim navodima, mešavina sirćeta i vode pored pesticida uništava 98 odsto bakterija sa voća i povrća.

Sprej iz kućne radinosti

Ukoliko smatrate da vam je praktičnije da koristite sprej sa kojim ćete naprskati voće i povrće, onda ga možete sami napraviti. Dovoljno je da jednu kašiku sveže isceđenog limuna pomešate sa dve kašike sirćeta i 250 ml vode. Dobro promućkajte i pre svake upotrebe dobro našpricajte namirnice, a zatim ih isperite. Moguć je još jedan recept za pripremu spreja: praviti razmeru vode i sirćeta tri prema jedan u korist vode i nakon prskanja ostaviti da deluje 10 do 15 minuta, a zatim isprati namirnice.

Zeolit

O zeolitu su ispričane mnoge priče na internetu… Potpuno je neškodljiv, što je dokazano hemijskim i toksikološkim analizama, a ima brojna blagotvorna dejstva. Savetuje se da se voće i povrće ispira sa ovim mineralom baš zbog tog svojstva. Potrebno je dodati punu kašiku zeolita u pet litara vode i promešati, a zatim potopiti voće i povrće i ostaviti da odstoji oko pola sata. Povremeno promešajte vodu dok je voće još unutra, jer na primer jabuke gornjim delom vide iz vode, a zeolit posle nekog vremena sleže na dno posude.

Kako bez sode bikarbone

Soda bikarbona je česta u upotrebi i ima široki dijapazon pozitivnih stvari za koje se koristi. Pogotovo je dobra kod citrusnog voća, jer uklanja vosak i masnoće koje se nalaze na površini kore. U posudu sipajte četiri šolje vode, jednu četvrtinu šolje sode bikarbone i ostavite nekih 10 do 15 minuta da deluje na namirnice. Kao i kod svakog postupka, tako je i ovde važno dobro oprati voće u hladnoj vodi.

Pročitajte još:

Kako efikasno očistiti mašinu za veš

Kako efikasno očistiti aparat za kafu

Kako da dezinfikujete klima uređaj za nekoliko minuta

Jednostavni trikovi za čistu rernu

Besplatno očistita mašinu za sudove

Zaštitite svoju baštu – prirodni pesticidi iz kućne radinosti

Prirodni načini da se rešite korova u bašti

Mali vodič za sadnju i gajenje začinskog bilja