Tema

Podmazivanje i održavanje prozora – Da li je zaista neophodno

Kada kupite nove prozore, od proizvođača obično dobijate i uputstvo vezano za održavanje i redovno podmazivanje. Takođe, činjenica je da se niko prozorima ne bavi, izuzev periodičnog čišćenja. Da li prozori zaista zahtevaju redovno podmazivanje kako bi mogli pravilno da funkcionišu? I da i ne.

Naime, ako želite da mogućnost kvarova svedete na najmanju moguću meru, preporuka je da se mehanizam prozora jednom godišnje prekontroliše i podmaže. To nije veliki posao, pogotovo ako se obavlja tokom nekog godišnjeg generalnog čišćenja, obično u proleće.

Održavanje je za dug radni vek prozora posebno značajno kada su u pitanju prozori koji se redovno koriste. To su oni prozori koji se otvaraju nekoliko puta na dan, kako bi se izvršilo provetravanje i slično. Takođe, postoje i prozori koji se veoma retko ili možda jednom godišnje otvaraju, pa je tu samo podmazivanje od manjeg značaja.

Čime prozori mogu da se podmaziju, a čime ne?

Za podmazivanje možete da koristite različita sredstva, ali izbegavajte kuhinjsko ulje, jer ono vremenom može da se u kombinaciji sa drugim nečistoćama ukvari, pa da širi neprijatne mirise.

Najpraktičnije je koristiti sredstvo za podmazivanje koje se dobija uz komplet za održavanje prozora. Ipak, ovi kompleti ne mogu da se nađu u većem broju trgovina, već obično kod proizvođača prozora. Idealna zamena može da bude ulje za podmazivanje šivaćih mašina.

Prilikom podmzivanja vodite računa da mazivo ne ostane na prozorskim profilima

Pogodno je jer svojim sastavom odgovara podmazivanju prozorskih mehanizama, a i samo pakovanje je takvo da olakšava ubrizgavanje ulja na potrebna mesta. Druga veoma praktična opcija je upotreba WD-40 spreja.

Uz njega se dobija mala cevčica koja se stavlja na glavu za prskanje, pa je takođe veoma lako doprti do svih teško dostupnih pokretnih delova prozorskog mehanizma koje je potrebno podmazati.

Vodite računa, maziva mogu da budu i agresivna

Prilikom upotrebe mašinskog ulja, a posebno WD-40 spreja, budite obazrivi da ne dođe do curenja po prozorskim profilima, pa tokom podmazivanja koristite ubruse kako bi obrisali eventualna curenja sredstva za podmazivanje. Maziva mogu da stvore reakciju sa mnogim vrstama materijala i da ostave trajne fleke.

Podmazivanje se vrši na svakom mestu gde vidite pokretne komponente prozorskog mehanizma. Obratite pažnju na metalne šine koje se vide na profilu kada je prozor otvoren. Na njima se na pojedinim mestima nalaze rupice. Ponekad se pored tih rupica nalazi oznaka, obično simbol kapljice, što upućuje da tu treba izvršiti podmazivanje.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako da drveni prozori budu uvek kao novi

Da li PVC stolarija može da bude štetna po zdravlje?

U te rupice ukapajte nekoliko kapi mašinskog ulja, ili uprskajte sprej za podmazivanje i potom nekoliko puta razradite mehanizam hodom “u prazno” dok je prozor zatvoren, kako bi se ulje rasporedilo duž šine koja klizi unutar ležišta.

Na kraju podmazivanja još jednom prekontrolišite da negde nije došlo do curenja maziva i po potrebi mesta pažljivo prebrišite. Kontrolu napravite još jednom nakon sat vremena.

Vaši prozori su sada spremni za narednih godinu dana besprekornog funkcionisanja, a ako ovu proceduru sprovedete jednom godišnje, vaši prozori će raditi decenijama, a to posebno znači za prozore koji se često koriste.

Foto: Freepik