Uradi sam

Kako ukloniti stari silikon bez muke i bez oštećenja

Kako se najlakše uklanja stari silikon iz kupatila? Koji alat vam je potreban, a sa kojim alatom treba biti posebno oprezan da ne bi došlo do oštećenja keramike ili sanitarija? Zašto treba izbegavati upotrebu acetona, a koji rastvarač je odlična zamena?

Ivice kade ili umivaonika u kupatilu su često zalivene silikonom. On ima ulogu da sprečava prodor vode i njeno curenje iza umivaonika. Ali, vremenom silikon počinje da se prlja, na njemu se hvataju nečistoće, a beli silikon poprima žućkastu boju, što estetski remeti izgled kupatila, iako su keramičke pločice još uvek kao nove.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako popraviti oštećene fugne na pločicama

Farbanje keramičkih pločica – Saveti korak po korak

Kako da pločice i fugne uvek budu kao nove

U takvim situacijama jedini lek je zamena silikona. Ali, da bi bio nanet novi silikon, potrebno je ukloniti stari, a to često predstavlja poseban izazov, pogotovo ukoliko je potrebno ukloniti silikon u celom kupatilu.

Oprezno sa čeličnom četkom!

Ipak, postoje neki trikovi kako da se ovaj posao obavi brže, kvalitetnije i što je najvažnije, bez oštećenja pločica ili sanitarija. Pre početka radova jedan veoma važan savet – jedan od čestih saveta na internetu je upotreba čelične četke.

Čelična četka može da bude vrlo efikasna, ali lako može da dovede i do oštećenja sanitarija. Koristi se takozvana lučna čelična četka koja je praktična za uklanjanje silikona iz ćoškova. Ipak, savetujemo da sa čeličnom četkom budete oprezni i da izbegavate njeno korišćenje na mestima koja su baš vidljiva, kao na primer spoj zida i umivaonika.

Nož za skidanje silikona je najefikasniji alat

Silikon iz uglova će najlakše biti uklonjen ako ga prvo ostružete nožem. U tu svrhu može da se koristi oštar nož ili skalpel, ali najefikasniji način je struganje specijalnim nožem za silikon. Njega možete da kupite u bolje opremljenim farbarama, a veoma je praktičan i manje su šanse da se povredite ili da sečivo sklizne i ošteti pločice ili sanitarije.

Nož za silikon – Nezamenljiv kod obimnijih radova

Kada se nožem ukloni veći deo silikona, ostaće zalepljeni manji komadi, a njih ćete najefikasnije ukloniti starom pamučnom krpom i nekim rastvaračem. Možete prvo pokušati sa alkoholom ili alkoholnim sirćetom, koji su u najvećem broju slučajeva efikasni.

Pažljivo sa upotrebom acetona

Jedan od efikasnih rastvarača je i aceton za skidanje laka za nokte. Ipak, sa acetonom budite oprezni, kako ne bi oštetili plastične površine u kupatilu. Takođe, izbegavajte uljani aceton za nokte. Ovakav aceton se danas često koristi jer neguje nokte, ali ulje može da zamasti površinu, pa da se kasnije novi silikon ostvari lošiju vezu sa površinom.

Kao što je rečeno, ostatke silikona uklanjajte nekim od rastvarača i krpom, a na mestima gde je silikon “uporniji”, umesto krpe možete da upotrebite hrapavu stranu kuhinjskog sunđera. Na kraju se obratite da su površine na koje treba da se nanese nov silikon odmašćene i dobro osušene.