Tema

Panelni radijatori – Sve prednosti i nedostaci

Da li je cena jedina prednost panelnih, odnosno pločastih radijatora u poređenju sa aluminijumskim radijatrima? Koliku garanciju proizvođači daju za panelne radijatore, a koliki je garantni rok za aluminijumske radijatore? Koliki je optimalni očekivani životni vek panelnih radijatora?

Poslednjih godina panelni radijatori su počeli ozbiljno da konkurišu aluminijumskim radijatorima, baš kao što su pre nekoliko decenija aluminijumski radijatori praktično izbacili iz igre čelične livene radijatore.

Ipak, aluminijumski radijatori su od samog starta bili prepoznati kao kvalitetno i sigurno rešenje. To ne bi moglo da se kaže i za panelne radijatore, koji su u početku bili na lošem glasu.

Estetika više nije nedostatak panelnih radijatora

Panelni radijatori su, naime, izrađeni od presovanog čeličnog lima, tako da nisu imuni na koroziju. Pored toga, kada su se pojavili na tržištu, panelni radijatori su bili vrlo diskutabilne estetike. U poređenju sa njima, aluminijumski radijatori su bili neuporedivo elegantniji, pa su panelni radijatori stekli epitet grejnih tela za pomoćne prostorije, garaže, radionice…

PROČITAJTE JOŠ:

Koliko košta grejanje na gas u Srbiji?

Ugradnja plastičnih cevi za grejanje – Da li je to dobro rešenje?

Danas je situacija neuporedivo drugačija, panelni radijatori su napredovali na polju estetike, tako da predstavljaju optimalno rešenje čak i za luksuzne ili moderno uređene enterijere.

Koliki su garantni rokovi panelnih radijatora?

Što se kvaliteta tiče, teško je dati procenu, jer u pitanju su uređaji sa eksploatacijom koja se meri decenijama. Većina proizvođača panelnih radijatora na svoje proizvode daje garanciju od 10 godina, a iz iskustva servisera, realni vek trajanja je oko tri decenije.

Aluminijumski radijatori se prodaju sa garantnim rokovima od 10, ali čak i do 20 godina i sigurno je njihov životni vek u proseku duži. Ipak, u obzir treba uzeti i cenu samih radijatora, a cena panelnih radijatora je povoljnija.

Panelni radijatori su izrađeni od presovanog čeličnog lima

Jedan od nedostataka panelnih radijatora je činjenica da se proizvode u gotovim panelima tačno definisane širine i visine. To znači da se ne mogu naknadno dodavati ili uklanjati rebra kako bi se korigovao intenzitet grejanja, kao kod aluminijumskih radijatora.

Ipak, ako je sistem grejanja dobro projektovan i snaga radijatora precizno izračunata, neće biti problema. Takođe, treba istaći i to da noviji panelni radijatori, pored elegantnog dizajna, imaju i manju debljinu, odnosno manji prostor zauzimaju po dubini, što je prednost u odnosu na aluminijum, a pogotovo čelične livene radijatore.

Efikasnost je vrlina panelnih radijatora

Slično kao i aluminijumski radijatori, panelni imaju odličnu toplotnu provodljivost, tako da vrlo brzo reaguju na promenu temperature vode u sistemu centralnog grejanja i brzo i efikasno prenose toplotu u prostor i zagrevaju ga.

To je posebno značajno u kućama sa sopstvenim sistemima centralnog grejanja, koje obično funkcioniše u intervalima. Takođe, ujutru kada se grejanje uključi, sistem opremljen panelnim radijatorima i tanjim bakarnim cevima vrlo brzo dostiže radnu temperaturu.

Cena je jedna od prednosti panelnih radijatora, ali treba izbegavati proizvode nepouzdanih proizvođača, a preporuka je izbor brendova koji su duže prisutni na tržištu i koji tradicijom dodatno garantuju kvalitet.

Foto: Vaillant