Kako da šporet i pećnica troše manje električne energije
U više navrata smo pisali na temu uštede energije u domovima. Ušteda energije, u bilo kom obliku, uvek je interesantna tema, a ovaj put prenosimo nekoliko sveta kako da se poneki kilovat uštedi u prostoriji koja po pravilu troši najviše energije – u kuhinji
Najveći porošači energije u kuhinji su štednjak i rerna. Nažalost, savet koji važi za bojler ili TA peć – uključujte ih tokom jeftinije tarife električne energije, uglavnom u kuhinji nije primenljiv. Ipak, neke uštede je moguće ostvariti, a potrebno je samo malo pažnje. Prvo pravilo je da se posude u kojima se nešto greje uvek poklope, jer na taj način može da se uštedi 20 odsto električne energije, a pritom će se smanjiti i količina vlage u stanu. Kuvanje jaja, podgrevanje vode za čaj, sve su to procesi koji troše veliku količinu energije, ne samo kuvanje ručka.
Trudite se da uvek koristite posude koje svojim dnom potpuno pokrivaju površinu ringle, jer će se toplotna energija preneti uz manje rasipanja. Rešite se starih šerpica i tiganja koje imaju neravno dno pa se “klackaju” na površini ringle. Ovakvo posuđe se na ringlu oslanja u samo jednoj tački, pa je prenos toplote neuporedivo lošiji, a srazmerno tome i potrošnja električne energije veća. Rešenje ovih problema može da bude priprema hrane “na pinu”. On je ujedno jeftiniji od elekktrične energije, a ima još prednosti, kao što je preciznije doziranje jačine zagrevanja.
U zavisnosti od jela koje kuvate, kada voda provri, smanjite jačinu na ringli. Ako je do trenutka ključanja ringla bila na broju šest, sa poklopljenom posudom jelo će nastaviti da se “krčka i na “trojci” ili “dvojci”. Ako voda snažnije vri, to ne znači da se ručak brže kuva, već samo da voda brže isparava. Uglavnom će pripremom na “laganijoj vatri” i jelo biti ukusnije. Ako u planu imate kupovinu štednjaka, uzmite u razmatranje i savremenije uređaje sa ravnom pločom. Oni imaju princip rada sa usmeravanjem energije, pa su zahvaljujući tome i ekonomičniji.
I prilikom pripreme hrane u pećnici, odnosno rerni, postoji nekoliko trikova da se uštedi električna energija. Opet, ako plnirate nabavku novog štednjaka, odaberite uređaj sa ventilatorom, jer štede i do 15 odsto električne energije u odnosu na standardne uređaje. Tokom pripreme hrane se trudite da rernu što ređe i što kraće otvarate, jer prilikom svakog otvaranja se gubi oko 20 odsto toplote. Zato je potrebno da staklo pećnice bude uvek maksimalno čisto, kako bi proces pripreme hrane mogao da se nadgleda bez otvaranja. Pored toga, čista unutrašnjost pećnice omogućava bolji prenos toplote do hrane, pa je to još jedan vid uštede. I na kraju, još poneki kilovat možete da uštedite tako što ćete pećnicu isključiti deset minuta pre završetka procesa pečenja, jer otprilike toliko dugo svaka rerna zadržava zadatu temperaturu, pre nego što počne lagano da se hladi.