Tema

Toplotne pumpe voda-voda – Sve prednosti i nedostaci

Koje su osnovne prednosti toplotnih pumpi koje funkcionišu po principu voda-voda? Da li im je cena i veća početna ulaganja jedini nedostatak? Ako su toplotne pumpe voda-voda najekonomičnije rešenje, zbog čega su toplotne pumpe vazduh-voda daleko popularnije?

Jedan od najinteresantnijih električnih sistema grejanja poslednjih godina su toplotne pumpe. Toplotne pumpe su sistem koji uspeva da objedini većinu pozitivnih osobina drugih energenata, poput niskih troškova održavanja, visoke ekonomičnosti, male potrošnje energije, a na listu benefita dopisuju i visok komfor tokom eksploatacije.

O tome kako toplotne pumpe funkcionišu i koji tip kako radi detaljnije smo pisali OVDE. Suština je u tome da toplotne pumpe ne proizvode toplotnu energiju uz pomoć električnog grejača kao klasična električna grejna tela, već toplotnu energiju preuzimaju iz jedne sredine i prenose je u drugu.

Kako toplotna pumpa “krade” toplotnu energiju vazduha

Danas su najpopularnije pumpe koje rade po sistemu vazduh-voda. One toplotnu energiju preuzimaju iz okolnog vazduha i prenose je u prostor koji se zagreva. I uvek ono isto pitanje – kako može toplotna pumpa da preuzme toplotnu energiju iz spoljašnjeg vazduha ako je napolju 10 stepeni ispod nule, i prenese je u zatvoreni prostor gde je 20 stepeni?

PROČITAJTE JOŠ:

Šta su monoblok toplotne pumpe, koje su im prednosti i mane

Ovo su osnovne prednosti toplotnih pumpi za grejanje

Odgovor je vrlo jednostavan – u spoljašnjoj jedinici u isparivaču isparava freon, a to se odvija na temperaturi od oko 50 stepeni ispod nule, tako da postoji razlika u temperaturi da freon može da preuzme toplotnu energiju čak i od vazduha koji ima temperaturu od dvadeset stepeni ispod nule.

Potom freon koji je prilikom isparavanja preuzeo deo temperature spoljašnjeg vazduha ulazi u kompresor i tokom komprimovanja se zagreva, tako da može prikupljenu toplotnu energiju da isporuči u prostor koji ima temperaturu od oko 20 stepeni Celzijusa.

U tome je ceo trik toplotne pumpe – ona ne troši energiju na proizvodnju toplotne energije, već samo na njen prenos iz jedne sredine u drugu. Energija se troši na rad kompresora i samog sistema, tako da na kraju toplotna pumpa ima nekoliko puta manju potrošnju električne energije od klasičnog sistema električnog grejanja, poput na primer norveških radijatora.

Koja je razlika između sistema vazduh-voda i voda-voda

E sad, razlika između toplotne pumpe voda-voda i sistema koji radi po principu vazduh-voda je sledeća: Sistem vazduh-voda funkcioniše kako je već objašnjeno – preuzima energiju iz spoljašnjeg vazduha i prenosi je na vodu, na primer na sistem vodenog podnog grejanja.

Kod sistema vazduh-voda spoljašnja jedinica je vidljiva

S druge strane, sistem voda-voda preuzima toplotnu energiju iz podzemnih voda i prenosi je na vodu u sistemu centralnog grejanja. Oba rešenja imaju svojih prednosti i nedostataka.

Toplotne pumpe koje rade po sistemu vazduh-voda su trenutno najzastupljenije rešenje zbog konkurentne cene i jednostavne ugradnje. Sistem vazduh-voda može da se ugradi gotovo na svaki objekat, bilo da je u pitanju kuća ili stan.

Zbog čega je sistem voda-voda skuplji za ugradnju?

S druge strane, sistem voda-voda je komplikovaniji i zahtevniji za samu ugradnju, jer potrebno je da objekat ima pristup podzemnim vodama. Pritom, za razliku od spoljašnjeg vazduha, nije poznato na kojoj dubini će podzemne vode da se pronađu, što može da bude već na 15, ali nekada je potrebno bušenje i do 150 metara.

Takođe, nepoznanica je i kroz kakav teren je potrebno bušiti, odnosno da li je u pitanju zemlja, ili će se tokom bušenja isprečiti stena. Sve ovo čini instaliranje sistema voda-voda skupljim i neizvesnijim, sa troškovima koji lako mogu da porastu za nekoliko hiljada evra. Kod sistema vazduh-voda ne postoje ovakve neizvesnosti, odnosno svi troškovi su jasni od početka.

Postavlja se pitanje – zbog čega se isplati uopšte sistem voda-voda, kada već postoji sistem vazduh-voda? Tajna se krije u ekonomičnosti koja je na strani sistema voda-voda. Naime, temperatura podzemnih voda je neuporedivo stabilnija od temperature spoljašnjeg vazduha.

Zahvaljujući tome toplotna pumpa voda-voda radi ekonomičnije od toplotne pumpe vazduh-voda, posebno kada temperatura spoljašnjeg vazduha zađe u ekstrema, svejedno da li su u pitanju letnje visoke temperature kada toplotna pumpa treba da rashladi prostor, ili tokom veoma niskih zimskih temperatura spoljašnjeg vazduha, kada toplotna pumpa treba da zagreje prostor.

I na kraju – koje rešenje je pravo za moj dom?

Kada se podvuče crta dolazi se do jasnog zaključka – za manje prostore koje je potrebno zagrevati toplotna pumpa vazduh-voda je isplativije rešenje. Iako joj je manja ekonomičnost, relativno mali utrošak energije je takav da je pitanje da li se novac uložen u sistem voda-voda vratio i kada.

S druge strane, kada su u pitanju objekti veće kvadrature, početno veća ulaganja se ipak isplate, jer će se kroz grejanje većeg prostora zahvaljujući većoj ekonomičnosti, početna investicija brže vratiti i potom nastaviti da štedi.

Pomenimo na kraju i estetski momenat. Kod sistema vazduh-voda potrebno je da se spoljašnja jedinica nalazi negde napolju kako bi se vršila razmena toplotne energije sa spoljašnjim vazduhom. Kod toplotnih pumpi voda-voda toplotna energija se crpi iz podzemnih voda, a kompletan sistem se nalazi negde unutar objekta, obično u podrumu, tako da je dvorište oslobođeno vidljive spoljašnje jedinice. Kod luksuznih ili ugostiteljskih objekata ovo može da bude značajan faktor.

Foto: Viessmann, Vaillant