Aktuelno

Da li su cigle na bazi gljiva budućnost održive građevinske industrije?

Razvojni centar u okviru NASA-e istražuje mogućnost proizvodnje građevinskih opeka od gljivičnog micelijuma. Za sada je projekat u fazi istraživanja, sa idejom da se u budućnosti omogući gradnja objekata na Mesecu i Marsu. Naravno, u ovoj tehnologiji se krije potencijal da se i “ovozemaljska” industrija građevinskog materijala prevede u “zelene” okvire.

Naučnici u NASA-inom istraživačkom centru trenutno eksperimentišu sa gljivičnim micelijumom kako bi omogućili život na Mesecu i Marsu, a nedavno je ova poznata svemirska agencija predstavila fizički opipljiv koncept koji naziva – arhitektura napravljena od micelijuma.

Micelijum je u suštini plesan, odnosno niti koje čine glavni deo gljiva. Može se pronaći u pečurkama, hlebu, pivu, krompiru, sintetičkoj koži, pa i u siru. Ali, uskoro bi mogao biti korišćen za pravljenje cigli koje mogu izdržati surove uslove na Marsu i pomoći u gradnji domova za astronaute.

PROČITAJTE JOŠ:

Novi građevinski materijali nastali od drvenog otpada

Keramika inspirisana svetom insekata redukuje troškove klimatizacije

Usavršava se “pametni” beton – Detektuje pukotine, idealan za 3D štampanje

Gljivični micelijum je odličan građevinski materijal iz više razloga, ističu naučnici: lagan je, biorazgradiv, a ima odlična izolaciona i vatrootporna svojstva. I najvažnije, micelijum se može naterati da formira veće složene strukture, poput objekata. Sve ove karakteristike, koje se u ovom slučaju istražuju za potrebe svemirskih istraživanja, potrebne su i za gradnju objekata na Zemlji, naglašavaju istraživači.

Ne izgleda kao građevinski materijal, ali to zapravo jeste

Pored toga, ova bakterija koristi energiju sunca za pretvaranje vode i ugljen-dioksida u kiseonik i gljivice, glavni sastojak za pravljenje objekata od micelijuma, što znači da bi to bila gradnja koja ne samo da ne proizvodi ugljen-dioksid, već i eliminiše postojeći iz atmosfere.

NASA je prvi put objavila da istražuje gljivice kao potencijalni građevinski materijal za svemir još 2020. godine. Danas, istraživači NASA-e naglašavaju da vide potencijal za izgradnju ovakvog građevinskog materijala i na planeti Zemlji, s obzirom na njegove održive i biorazgradive osobine.

Ma koliko to fantastično i filmski zvučalo, za sada ova tehnologija ima pravi potencijal upravo kada je gradnja objekata na drugim planetama u pitanju, ali brzina formiranja mikrostrukture građevinskog materijala je za sada nedovoljna da podmiri potrebe građevinske industrije na Zemlji.

Ipak, istraživači NASA-e veruju da je ova tehnologija tek u povoju i da će njen dalji razvoj pokazati potencijal za efikasnu gradnju i za potrebe “ovozemaljske” građevinske industrije.

Foto: NASA