Tema

Rolo ili segmentna garažna vrata – Prednosti i mane oba rešenja

Koje su osnovne razlike između rolo i segmentnih garažnih vrata? Da li povoljnija cena rolo vrata znači da je u pitanju lošije rešenje? Koja garažna vrata, rolo ili segmentna, su bolja kada je potrebno zatvoriti prostor koji će se grejati? Koja je cena ugradnje rolo garažnih vrata, a koja je cena ugradnje segmentnih garažnih vrata?

Kada je garažu potrebno opremiti vratima, trenutno dva najpopularnija rešenja su rolo garažna vrata i segmentna garažna vrata. Oba rešenja su praktična jer prilikom ugradnje i korišćenja ne zauzimaju koristan prostor, pa se nameću kao idealno rešenje u skučenim urbanim garažnim mestima.

Takođe, i segmentna i rolo garažna vrata pružaju razne vidove automatizacije, što ih čini veoma pogodnim u užurbanim gradskim uslovima.

Koje su prednosti i mane segmentnih garažnih vrata?

Segmentna garažna vrata u ovom trenutku prednjače u prodaji, i to ne bez razloga. Kao što njihovo ime kaže, ova vrata se sastoje od segmenata koji se prilikom otvaranja i zatvaranja poput savitljivog panela kreću unutar vođica.

Najčešće rešenje je da taj panel prilikom otvaranja garažnih vrata klizi pod plafon garaže. Na taj način prostor u garaži ostaje slobodan, a svi zidovi su slobodni za odlaganje stvari, kačenje polica i slično.

PROČITAJTE JOŠ:

Tipovi garažnih vrata – Cene, prednosti i nedostaci

Kako odabrati ulazna vrata – Drvo, aluminijum ili PVC?

Industrijska segmentna vrata – Šta treba da znate

Ponekad, na primer ukoliko garaža nema dovoljnu visinu, a planirano je parkiranje vozila veće visine, konstrukcija može da se izvede tako da panel klizi duž jednog od bočnih zidova garaže. Naravno, u tom slučaju zid mora da ostane slobodan.

Segmentna garažna vrata sa rešenjem uklizavanja duž bočnog zida

Prednosti segmentnih garažnih vrata su brojne. Segmentna garažna vrata mogu biti i izolovana, pa mogu da se postavljaju u prostore koji se greju, kao što su radionice. Tada se ugrađuju deblji segmenti ispunjeni izolacionom penom. Sami segmenti klize unutar vođica sa trakom za dihtovanje ili sa četkicama, dok je zona kontakta vrata sa podom takođe opremljena trakom za dihtovanje.

Koja je cena ugradnje segmentnih garažnih vrata?

Značajna prednost segmentnih garažnih vrata je mogućnost postavljanja dodatnih vrata za pešake, tako da se u slučaju češćeg korišćenja garaže ili radionice ne moraju uvek podizati cela vrata namenjena prolasku vozila.

Cena za standardna segmentna garažna vrata, uključujući motor i ugradnju, kreće se od oko 630 do oko 1000 evra. Na primer, vrata dimenzija 2500 x 2200 mm sa motorom mogu koštati oko 745 evra, dok veće dimenzije poput 3000 x 2400 mm dostižu cenu od oko 916 evra.

Ove cene se odnose na vrata izrađena od standardnih materijala i boja, kao što su bela ili siva. Cene mogu varirati zavisno od specifičnih zahteva, kao što su posebne boje, izolacija ili dodaci kao što su pešačka vrata ili prozori.

Podrazumeva se da su segmentna garažna vrata opremljena motorom za automatsko podizanje i spuštanje daljinskom komandom, sigurnosnim senzorima protiv povređivanja, kao i opcijama manuelnog otvaranja u slučaju nestanka struje.

Koje su prednosti i nedostaci rolo garažnih vrata?

Rolo garažna vrata su po svojoj konstrukciji slična standardnim prozorskim roletnama. Za razliku od segmentnih vrata, kod rolo vrata segmenti su uži, svega oko desetak centimetara. Stoga je sam panel savitljiviji, što omogućava da se kompletna vrata smotaju u rolnu koja je obično smeštena u kutiji.

Tu se krije i jedan od, uslovno rečeno, nedostataka rolo garažnih vrata u odnosu na segmentna, a to je što kutija, koja nije zanemarljivih dimenzija, mora negde da se postavi.

Idealno je da ona bude smeštena unutar garaže, kada je praktično neprimetna. Ipak, često garaža nema dovoljnu visinu, pa kutija mora da se smesti spolja, što često nije estetski najidealnije rešenje.

Čak i sam izgled vrata kada su zatvorena, u slučaju segmentnih vrata, je atraktivnije rešenje koje se estetski bolje uklapa u najrazličitije objekte, bilo da su savremeni, luksuzni ili u rustičnom stilu.

Rolo garažna vrata zaostaju i u pogledu zvučne i termičke izolacije. Naravno, često to nije od značaja, posebno kada su u pitanju manje garaže čija je jedina namena parkiranje automobila i eventualno odlaganje alata.

Koje su cene ugradnje rolo garažnih vrata?

Rolo garažna vrata su nešto povoljnija opcija u poređenju sa segmentnim vratima. Za aluminijumska rolo garažna vrata dimenzija 2500 x 2200 mm, cene se kreću između 600 i 900 evra. Cena zavisi od boje i završne obrade.

Čelična rolo opcija može biti nešto jeftinija, sa cenama koje se kreću od oko 500 do 750 evra, zavisno od završne obrade i dodatnih opcija.

Podrazumeva se da i rolo garažna vrata dolaze sa opcijama automatskog otvaranja, zaštite od priklještenja, daljinskom komandom i svim savremenim sistemima koji svakodnevno korišćenje čine jednostavnijim i lakšim.