Tema

Akrilne boje – Najskuplje boje za najjeftinije i najkvalitetnije krečenje

Ako gledate samo cenu po litru ili kilogramu, akrilne boje su svakako najskuplje boje za krečenje. Ipak, ako se u obzir uzmu sve prednosti akrilnih boja u odnosu na disperzije ili poludisperzije, cena krečenja akrilnim bojama je ipak možda najpovoljnija.

Akrilne boje su najkvalitetnija opcija kada je krečenje unutrašnjih zidova u pitanju. Prednosti akrilnih boja u odnosu na disperzivne i poludisperzivne boje su brojne, kako tokom samog procesa krečenja, tako i kasnije tokom eksploatacije.

PROČITAJTE JOŠ:

Pištolj za krečenje – Koristan alat ili promašena investicija

Krečenje – Lako, može svako

Rešite se buđi – Pravilna upotreba fungicida pri krečenju

Akrilne boje odlikuje najveća postojanost. Akrilni premaz formira elastični film koji je otporan na vlagu, tako da je zidove prekrečene akrilnim bojama moguće prebrisati vlažnom mikrofiber krpom. U većini slučajeva fleke sa zidova je moguće očistiti, pa majstori i prodavci ovakve boje zovu – perive.

Manje potrošnja boje i zsićeniji tonovi

I pored otpornosti na vodu, akrilne boje su paropropusne, tako da omogućavaju zidovima “da dišu”.

Jedna od prednosti akrilnih boja u odnosu na disperzije je i to što omogućavaju kreiranje zasićenijih, “punijih” tonova, dok se sa disperzivnim i poludisperzivnim bojama dobijaju samo nežniji tonovi. Takođe, akrilne boje imaju mnogo bolju pokrivnu moć, pa se često zadovoljavajući rezultat postiže sa samo jednim ili dva premaza.

Pored toga, akrilne boje se nanose u tanjem sloju, pa je potrošnja boje po okrečenom kvadratnom metru manja. Sa jednim litrom akrilne boje moguće je prekriti oko 14 kvadratnih metara zida, što sa disperzivnim bojama nije slučaj.

Kvalitetan zid za pun potencijal akrilne boje

Ipak, treba uzeti u obzir to da su akrilne boje visokokvalitetni premazi, pa možda nisu idealno rešenje za krečenje starih i dotrajalih zidova, jer neće moći da daju svoj maksimum. Svoj pun potencijal akrilne boje će pokazati na sveže ogletovanom zidu. Ako se nanosi finim valjkom zid će imati veoma finu teksturu, a ako se boja nanosi pištoljem, dobiće se vrhunska, potpuno glatka završnica.

Akrilne boje kao rastvarač koriste vodu, a akrilne polimere kao vezivo. Pored nanošenja u tanjem sloju i manje potrošnje, to doprinosi i lakšem nanošenju same boje, pa je ona posebno pogodna za kompleksne radove. Ukoliko na zidovima ima ukrasnih lajsni koje nisu ravne, boja će se lakše nanositi bez slivanja.

Zaključak – i pored više cene, krečenje će biti ekonomičnije

Zaključak se sam nameće – iako skuplje, kada se sve sabere, akrilne boje su možda i jeftinija opcija. Zidovi okrečeni akrilnim bojama mogu do sledećeg krečenja da traju dva do tri puta duže od disperzivnih premaza. Boju je moguće prebrisati vlažnom mikrofiber krpom, što znači da će zidovi duže biti čisti.

U radu akrilna boja se manje troši, ima bolju pokrivnu moć, pa je krečenje moguće obaviti sa manjim brojem premaza. Sve to za posledicu ima činjenicu da je krečenje stana kvalitetnim akrilnim bojama na dugoročnom planu povoljnije od krečenja jeftinijim premazima.

Foto: Unsplash, Freepik