Uradi sam

Kako efikasno očistiti aparat za kafu

Kućni aparati za pripremu espesso kafe zahtevaju redovno održavanje i čišćenje, prvenstveno kako bi se otklonile naslage kamenca. Pored toga, redovno ispiranje je neophodno kako se u aparatu ne bi nagomilavale i bakterije

Prema mnogim studijama, kuhinja je mesto u kojem ima mnogo više bakterija nego u toaletu. Najveći paradoks je to da u kuhinjskom sunđeru, kojim se peru tanjiri, ima više bakterija nego u wc šolji. Isto važi i za aparat za pripremu kafe, jer vlažna sredina je kao stvorena za razvoj mikroba. U uputstvu za upotrebu većine aparata za kafu postoji detaljno uputstvo kako i posle koliko vremena je potrebno čišćnje. Ako ste uputstvo sačuvali, obavezno ga prostudirajte, jer savremeni aparati imaju brojne specifičnosti, mesta sa ugrađenim filterima za koje možda niste ni znali da postoje, a koje je povremeno potrebno očistiti ili zameniti. Za čišćenje klasičnog malog aprata za pripremu espreso kafe najbolje će da posluže sredstva koja su za to namenjena. U pitanju su tablete koje se rastvaraju u posudi sa vodom. I za njihovu upotrebu na pakovanju postoji detaljno upustvo, a kupujete ih u bilo kojoj bolje opremljenoj samoposluzi.

Naravno, uvek postoje i jednako efikasni potpuno prirodni načini, a da se ne primenjuju hemijska sredstva. Litar sirćeta ima sličnu cenu kao i sredstvo za čišćenje aparata za kafu, ali nije stvar uštede, već želje da se kuća održava na prirodan način bez hemikalija. Princip je jednostavan: u posudu za vodu aparata za kafu sipajte vodu i sirće u jednakoj razmeri i uključite aparat kao da ćete da pripremate kafu. Stavite ručicu sa dozerom za kafu, naravno bez kafe, a ispod veću praznu posudu u kojoj će da se skuplja prljava voda. Proverite pre svega ovoga da li ručica može da se postavi i dihtuje bez malog dozatora sa metalnom mrežicom u koji se stavlja kafa. Ako može bez tog dela kod vašeg uređaja, uradite tako. Prilikom dejstva sirćeta iz uređaja će da izađe i veća količina nečistoća i kamenca, pa da ne dođe do zapušenja mikronskih otvora na dnu dozatora za kafu. Pustite da iz posude za vodu izađe polovina mešavine sirćeta i vode. Ugasite aparat i sačekajte pola sata. To vreme je potrebno sirćetu da dodatno nagrize kamenac unutar uređaja. Za to vreme možete da ispraznite posudu sa prljavom vodom ako se napunila. Posle toga pustite da aparat odradi do kraja i isprazni spremnik za vodu. Tokom ispiranja uključite i sistem za paru za pravljenje pene od mleka, jer i tu su sigurno nataložene bakterije i nečistoća. Posle ispiranja sirćetom dobro operite posudu za vodu, napinite je toplom vodom i opet uključite aparat, kako bi se ceo sistem isprao od sirćeta. Ovaj postupak možete da ponovite i dva puta.

Na ovaj način vaš aparat za pripremu kafe će duže trajati, jer neće u njemu biti prevelikih naslaga kamenca, a kafa će biti ukusnija i zdravija.

Pročitajte još:

Kako efikasno očistiti mašinu za veš

Kako očistiti voće i povrće od pesticida

Kako da dezinfikujete klima uređaj za nekoliko minuta

Jednostavni trikovi za čistu rernu

Besplatno očistita mašinu za sudove