Tema

Pametne sijalice – Pametna kupovina ili…

Koje su najznačajnije prednosti pametnih sujalica? Da li je značajno viša cena u poređenju sa standardnim sijalicama sa užarenim vlaknom, pa i LED sijalicama, jedini nedostatak pametnih sijalica?

Pametni telefoni, pametni satovi, pisali smo čak i o pametnim aparatima za espresso kafu, a sada su na red došle i pametne sjalice. Koliko su nam pametne sijalice potrebne, da li zaista mogu da olakšaku život I učine ga komfornijim ili je u pitanju još jedan trik da nam proizvođači i trgovci još dublje zvuku ruku u džep?
Naravno, svako neka izvede sopstveni zaključak, a mi ćemo u ovom tekstu posvetiti pažnju svim prednostima pametnih sijlica, njihovim mogućnostima, kao i nedostacima.

Prednosti pametnih sijalica

Energetska Efikasnost: Pametne sijalice su uglavnom LED tehnologije, što ih čini izuzetno energetski efikasnim. One troše manje energije od tradicionalnih sijalica, što može smanjiti račune za struju.

Kontrola putem Aplikacije: Većina pametnih sijalica može se kontrolisati putem mobilnih aplikacija. Ovo omogućava korisnicima da podešavaju osvetljenje, boje i intenzitet svetla sa bilo kojeg mesta, čak i kada nisu kod kuće.

Automatizacija i Integracija: Pametne sijalice se mogu integrisati sa pametnim kućnim sistemima kao što su Amazon Alexa, Google Home i Apple HomeKit. Ovo omogućava glasovno upravljanje i automatsko podešavanje osvetljenja prema rasporedu ili senzoru pokreta.

Dug Vek Trajanja: Kao i druge LED sijalice, pametne sijalice imaju dug vek trajanja, često do 25.000 sati ili više, što znači da ćete ih menjati mnogo ređe nego tradicionalne sijalice.

Nedostaci pametnih sijalica

Kompatibilnost: Neke pametne sijalice mogu biti kompatibilne samo sa određenim sistemima ili aplikacijama, što može biti frustrirajuće za korisnike koji već koriste različite pametne uređaje.
Ulazak u svet pametnih sijalica zahteva ipak malo istraživanja, više od provere da li sijalica ima uži ili širi navoj i od koliko je vati…

Tehnička Problematika: Kao i svaki uređaj povezan na internet, pametne sijalice su podložne tehničkim problemima kao što su problemi sa povezivanjem, sigurnosni propusti i potreba za redovnim ažuriranjem softvera.

Mogućnosti pametnih sijalica

Pametne sijalice nude niz mogućnosti koje poboljšavaju korisničko iskustvo, naravno ukoliko želite jedno bogato korisničko iskustvo čak I kada su sijalice u pitanju:

Promena Boje i Intenziteta: Mogućnost promene boje svetla i prilagođavanja intenziteta omogućava kreiranje različitih atmosfera za različite prilike.

Automatizacija i daljinska komanda: Programiranje sijalica da se pale i gase u određeno vreme ili prema detekciji pokreta. Takođe pametne sijaice možete kontrolisati daljinski putem aplikacije.

Jedna od prednosti je daljinska kontrola putem aplikacije

To je jedna od zaista korisnih opcija, pa tako kada ste odsutni možete da proverite da li su svetla ugašena. Takođe, korisno je i to da na primer kada ste tokom godišnjeg odmora dože odsutni možete sami da povremeno palite i gasite sijalice kako ne bi bilo očigledno da nikoga duže vremna nema kod kuće. Takođe, možete da programirate automatsko paljenje i gašenje.

Svetlosni Efekti: Kreiranje svetlosnih efekata koji mogu pratiti muziku ili se sinhronizovati sa filmovima. Može da bude praktična opcija za kafiće i ugostiteljske objekte.

Cena nije faktor za zanemarivanje

Tradicionalne sijalice sa užarenim vlaknom su najjeftinije, sa cenama koje se kreću već od nekoliko desetina dinara. Kućne LED sijalice su energetski efikasne i dugotrajne, a njihove cene su danas pristupačnije, u rangu od nekoliko stotina dinara, a kada su na akciji u samoposlugama, sijalice proverenih proizvošača mogu da se kzpe već za par stotina dinara.

PROČITAJTE JOŠ:

Posle koliko vremena se isplati ulaganje u LED sijalice

Kako odabrati LED sijalice? Koliko vati, a kolilo lumena i kelvina?

Pametne sijalice su najskuplje, sa cenama između 1.000 i 5.000 dinara, pa čak i više, zavisno od brenda i opcija koje pružaju.

Zaključak je jasan – za one koji traže najnaprednija rešenja i vole “gedžete” I nove tehnologije, pametne sijalice predstavljaju interesantan izbor, dok za one koji preferiraju jednostavnost i pristupačnost, standardne i LED sijalice su ipak bolja opcija.

Foto: Vivint, Freepik