Tema

Koliko kvadrata može da se greje uz pomoć TA peći

Kako odretiti snagu termoakumulacione peći? Zbog čega treba izbegavati upotrebu izduvavanja toplog vazduha? Koji faktori utiču na snagu potrebne TA peći? Zašto je najbolja opcija odabrati nešto veću snagu peći nego što je potrebna i zbog čega se to neće odraziti na povećanje potrošnje struje

Termoakumulacione (TA) peći predstavljaju jedan od najisplativijih načina za grejanje prostora, naročito u domovima koji žele da iskoriste prednosti jeftinije noćne tarife električne energije.

Ove peći funkcionišu tako što akumuliraju toplotnu energiju tokom noći, a zatim tu energiju postepeno otpuštaju tokom dana, pružajući prijatan nivo toplote uz smanjene troškove. Grejanje na klima uređaj je takođe ekonomično, ali grejanje prinudnim strujanjem toplog vazduha nikada ne može da bude prijatno kao grejanje uz pomoć peći ili radijatora.

Ali koliko kvadratnih metara zaista može efikasno da zagreje TA peć i na koji način da izvučete najviše iz nje?

Snaga TA peći i optimalna površina za grejanje

Kapacitet grejanja TA peći zavisi od njene snage. U proseku, peć od 1 kW može da zagreje prostor od oko 10 kvadratnih metara. To je nagrublja orijentacija za sve vrste grejanja. Naravno, sve to umnogome zavisi od kvaliteta izolacije, spoljašnje temperature I brojnih drugih faktora.

PROČITAJTE JOŠ:

Grejanje na klima uređaj – za i protiv

Šta su inverter klime i mogu li zimi efikasno da greju

Koliko struje troši električno podno grejanje

Na primer, TA peć od 3,5 kW može efikasno da greje prostor od 35 do 40 kvadratnih metara. Međutim, efikasnost grejanja zavisi i od drugih faktora kao što su izolacija, visina plafona i klimatski uslovi, kvalitet prozora…

Kako je nemoguće precizno proceniti potrebnu snagu peći, preporuka je da uvek kupite peć nešto veće snage neo što je potrebno, jer tokom noći ona ne mora da se puni do maksimuma. Tokom prelaznih perioda možete da je punite do jedne trećine kapaciteta, pa kako spoljašnja tempertura opada, povećavate nivo punjenja.

Njen maksimalni kapacitet koristite samo u ekstremnim situacijama kada su spoljašnje temperture najniže.

Prednosti akumulacije toplote tokom noći

Jedna od najznačajnijih prednosti TA peći jeste mogućnost akumulacije toplote tokom noći, kada je struja jeftinija. Tokom noćne tarife, peć se puni i skladišti toplotnu energiju, koju zatim polako otpušta tokom dana. Na ovaj način, TA peć ne samo da štedi novac, već i obezbeđuje konstantan nivo toplote, čak i tokom perioda kada su cene struje više.

Da li je efikasnije grejanje uz pomoć ventilatora?

Mnoge TA peći danas dolaze sa opcijom ventilatora, koji pomaže da se toplotna energija brže raspodeli po prostoriji. Ventilator omogućava ubrzano izduvavanje toplog vazduha, čime se prostor zagreva ravnomernije i brže.

Ova opcija je naročito korisna u jutarnjim ili večernjim satima, kada želite brzo da podignete temperaturu u prostoriji. Radom ventilatora upravlja termostat, tako da on može i sam da se aktivira ako temperatura u prostriji padne ispod željenog podeoka.

Da li ventilator TA peći treba koristiti?

Ipak, mnogi stručnjaci i serviseri opravdano preporučuju da se opcija izduvavanja ne koristi. Naime, unutar peći se nalaze usijani šamotni blokovi oko kojih vazduh opstrujva, zagreva se i tako greje prostor.

Ipak, ne treba smetnuti s um da se oko šamotnih blokova nalaz debeo sloj kamene vune, pa se s pravom postavlja pitanje da li čestice kamene vune mogu da zarše u vazduhu u prostoriji kojase greje, posebno kod starijih uređaja.

Pored toga, uključivanjem prinudne cirkulacije vazduha peć brzo gubi akumuliranu toplotu, pa će predveče biti hladna, a to je vreme kada su obično najviše boravi kod kuće. Ukoliko je za zagrevanje određenog prostora potrebno često uključivanje izduvavanja toplog vazduha, očigledno je da je TA peć manje snage bego što bi je potrebno za dai prostor.

Faktori koji utiču na grejni kapacitet TA peći

Izolacija prostorije: Dobra izolacija može znatno povećati efikasnost grejanja, omogućavajući peći da greje veću površinu. S druge strane, loša izolacija može smanjiti kvadraturu koju peć može efikasno da zagreje.

Visina plafona: Standardna visina plafona od oko 2,5 metra uzima se kao osnova. Viši plafoni zahtevaju više energije za grejanje zbog većeg volumena prostora.

Kvalitet solarije: Novi kvalitetni prozori umnogome doprinose energetskoj efikasnosti prostora. S druge strane, stari prozori, ili prozori sa dotrajalim dihtunzima, mogu potpuno da ponište sve efekte kvalitetne izolacije zidova.

Kako pravilno koristiti TA peć za maksimalnu uštedu?

Da biste izvukli maksimum iz TA peći, preporučuje se da je punite tokom noćne tarife. Tokom dana, iskoristite opciju ventilatora za ubrzano grejanje kada je potrebno,ali preporuka je da je peću stanju da bez upotree ventilatora može  da održava prijatnu temperaturu.

Na kraju nameće se zaključak – precizno određivanje snage TA peći prema broju kvadrata nije moguće. Generalno peć od 3,5 kW bi trebalo da zagreva oko 35 kvadrata dobro izolovanoog prostora. Narvno, ukoliko je u pitanju dvosoban stan, mnogo bolje rešenje du dve peći manje snage, kako bi temperatura bila adekvatnije raspoređena.

Foto: Stiebel, Vaillant