Tema

Indukcione ili staklo-keramičke kuhinjske ploče – Detaljan vodič

Koja je osnovna razlika između standardne staklo-keramičke ploče za kuvaje i savremenije indukcione ploče? Koje posuđe ne može da se koristi na indukcionim pločama? Koji tip ploča troši manje električne energije, a koji ima povoljniju cenu

Prilikom kupovine novog šporeta sa ravnom pločom, ili ako se opredelite za ugradnu ravnu ploču za kuvanje, pred vama će se naći dve glavne opcije – standardna staklo-keramička ploča za kuvanje, ili modernija indukciona ploča za kuvanje. Iako indukciona i staklo-keramička ploča izgledaju veoma slično, princip rada je potpuno različit. Shodno tome postoje i neke razlike u načinu upotrebe.

Kako rade standardne staklo-keramičke ploče

Kod staklo keramičke ploče princip rada je relativno jasan – ispod iscrtanih ringli na staklenoj ploči se nalaze grejači koji hranu u posudi zagrevaju na dobro poznat način. Prednost staklo-keramičkih ploča u odnosu na standardne metalne ringle je manja potrošnja električne energije, estetika i savremeniji izgled kuhinje.

Kod klasične staklo-keramičke ploče je vidljvo kada je uključena

Pored toga, potpuno ravna staklo-keramička ploča je lakša za održavanje, jer je njeno čišćenje jednostavnije nego kada su klasične ringle u pitanju, pogotovo ukoliko nešto iskipi.

A kako rade indukcione kuhinjske ploče

S duge strane, indukcione ploče, iako slično izgedaju kao i staklo-keramičke, imaju potpuno drugačiji princip rada. Naime, kod njih se ispod ravne staklo-keramičke ploče ne nalaze klasični elektični grejači, već elektromagneti. Oni proizvode magnetno polje koje dovodi do toga da se metalno dno šerpe zagreva magntnom indukcijom.

PROČITAJTE JOŠ:

Besplatno očistite mašinu za sudove

Jednostavni trikovi za čistu rernu

Kako protumačiti nove oznake na beloj tehnici

Ovaj princip rada donosi dosta prednosti, ali i neke različitosti u odnosu na standardne grejne površine, pa je potrebno određeno privikavanje. Na prvom mestu, najveća prednost indukcionih ploča je manja potrošnja. Naime, prenos energije magnetnim putem i transformacija magnetne energije direktno na dno posude u toplotnu dovodi do osetno manjeg rasipanja energije.

Koje su prednosti indukcionih ploča?

To znači i pripremu hrane uz znatno manji utrošak energije. Istraživanja su čak pokazala da će voda u posudi na indukcionoj ringli dvostruko brže proključati nego na klasičnoj staklo-keramičkoj ravnoj ploči. To, pored uštede vremena, dodatno utiče na smanjenje potrošnje energije.

Indukcione ploče generišu toplotu tek u kontaktu sa metalnim dnom posude

Činjenica da se toplota proizvodi tako što se na ravnoj površini nalazi metalno dno posude za kuvanje znači da će ringla, odnosno staklena ploča, i kada je uključena biti hladna na dodir. Toplota će početi da se generiše tek kada se na ringli nađe šerpa.

Ipak, po završetku kuvanja staklena površina će ipak neko vreme biti vruća, jer je bila u kontaktu sa vrelim dnom posude u kojoj se pripremala hrana. Ipak, po uklanjanju posude sa hranom trenutno se prekida i proizvodnja toplote, pa će se ravna ploča indukcionog tipa ranije ohladiti nego klasična.

A postoje li nedostaci indukcionih ploča

Ovakav princip rada znači da moraju da se vrše određena prilagođavanja. Na primer, ringlu više nećete moći da koristite da upalite cigaretu kada zaboravite upaljač. Šalu na stranu, indukcioni princip rada znači da ringla neće moći da radi sa svim posuđem. Bakarne posude, aluminijumski tiganji, posude od vatrostalnog stakla – sve to jednostano neće omogućiti generisanje toplote.

PROČITAJTE JOŠ:

Ugradna bela tehnika – Sve prednosti i mane

Najčešći kvarovi sudomašine koje možete sami da otklonite

Pravilno održavanje filtera kuhinjskog aspiratora

Ako niste sigurni da li neka posuda može da se koristi na indukcionoj površini, to najlakše možete da proverite tako što ćete da se uverite da li se magnet lepi za dno te posude. Ako se lepi, onda će raditi na indukcionoj ploči.

Ipak, recimo da navedeno nije neki nepremostivi poblem. Neko staro posuđe, ako ga imate, će moći da se koristi samo za ukras, ali danas se većina posuđa proizvodi tako da radi na indukcionoj površini, a u to možete da se uverite i ako pogledate deklaraciju.

Slično kao što se simbolom koji obično prikazuje čašu i viljušku proverava da li je to posuđe perivo u mašini za sudove, tako se danas označava i posuđe koje može da se koristi na indukcionim pločama – simbolom namotaja elektromagneta, koji liči na oprugu.

Na kraju recimo i to da su indukcione ploče skuplje od klasičnih staklo-keramičkih. Ipak, treba uzeti u obzir da je to uređaj koji treba da se koristi dugi niz godina, pa je za pretpostaviti da će tokom svog radnog veka sigurno višestruko da se isplati kroz manji utrošak električne energije

Foto: Whirpool, Candy, Robam