Tema

Pločica na pločicu – Kako, da li je trajno rešenje i koji lepak koristiti

Da li lepljenje nove keramike preko stare keramike može da bude trajno rešenje? Kada se postavljanje novih pločica preko starih ne isplati? Koja je procedura, da li je uvek obavezna hidroizolacija i zašto je značajan prajmer? Zbog čega je kod lepljenja novih pločica preko starih važna upotreba najkvalitetnijih lepkova?

Kada se pomene adaptacija kupatila ili kuhinje, jedna od čestih nedoumica je – mogu li nove pločice da se lepe preko starih. Ideja je potpuno jasna – uz neuporedivo manje posla može da se napravi kompletna transformacija prostora. Poznato je da je obijanje starih pločica veoma zahtevan posao koji majstori skupo naplaćuju.

Pritom treba napomenuti i to da obijanje stare keramike podrazumeva odvoz šuta, što je još jedan trošak, a tu su i oblaci prašine koji obično zaprljaju ceo stan, ma koliko se vi trudili da “lokalizujete štetu”. Dakle, sistem “pločica na pločicu” i ne zvuči kao tako loša ideja.

Kada lepljenje novih pločica preko starih nije dobro rešenje

Kada su kuhinje u pitanju, danas postoje i druga rešenja, kao na primer postavljanje zidnih panela umesto pločica, što takođe može da se uradi preko stare keramike, bez njenog uklanjanja.

Stoga, obično je kupatilo poprište bitke zvane “pločica na pločicu”. A da li je u pitanju unapred izgubljena bitka, zavisi od više faktora. Ukoliko je u pitanju staro kupatilo, staro više od 30 godina, možda lepljenje nove keramike preko stare nije dobra ideja.

PROČITAJTE JOŠ:

Porcelanske ili keramičke pločice – Ne, nisu iste

Fleksibilni ili standardni lepak za keramičke pločice?

Kako probušiti keramičke pločice – Vodič korak po korak

Naime, u starim kupatilima obično nisu samo pločice problem, već se problemi kriju i ispod njih, u vidu već dotrajalih vodovodnih cevi, pogotovo ukoliko su u pitanju čelične pocinkovane cevi. Takođe, tu su i potencijalni problemi sa odvodnim cevima, poput lavaboa, kade, WC šolje…

Obično kada se u starim kupatilima stare pločice obiju, pogotovo podne pločice, majstori zatiču veliku količinu vlage, stare cevi i potpuno dotrajalu hidroizolaciju. Lepljenje novih pločica preko starih bi u ovakvom slučaju bilo samo maskiranje problema.

Ipak, kod novijih kupatila koja su funkcionalna, a pločice se menjaju samo zato što su dotrajale, ili vam se jednostavno ne dopadaju, sistem renoviranja kupatila po sistemu pločica na pločicu može da bude rešenje koje će da snizi ukupne troškove renoviranja kupatila za oko dve trećine.

Koja je procedura renoviranja po sistemu “pločica na pločicu”

Prvo i osnovno je prekontrolisati kvalitet postojećih pločica. Ako postoje isklimane pločice, potrebno ih je obiti i poravnati površinu. Kontrola stabilnosti starih pločica se vrši kucanjem gumenim čekićem. Potom je stare pločice potrebno očistiti od prašine i masnoća, kako bi nove pločice mogle kvalitetno da se zalepe.

Pojedini majstori savetuju da se pre lepljenja novih pločica prvo stavlja novi sloj hidroizolacije. U principu, tako nešto će biti potrebno samo u tuš kabini, gde će niz zidove da se sliva velika količina vode svakodnevno.

Ostatak podova u kupatilu ne mora da se ponovo hidroizoluje, jer prilikom renoviranja po sistemu “pločica na pločicu” polazimo od uslova da su stare pločice u solidnom stanju, kao i instalacije i hidroizolacija ispod njih.

Zbog čega je značajan kvalitet korišćenih materijala?

Na pločice se pre lepljenja novih nanosi prajmer. Potrebno je odabrati adekvatan prajmer koji može da se nanosi na keramiku, a jedno od rešenja bi moglo da bude prajmer koji u sebi sadrži kvarcni pesak, što će da formira blago hrapavu površinu, idealnu za lepljenje novih pločica.

Nanošenje kvalitetnog prajmera je od velikog značaja

Veoma je važno da se istakne da se prilikom lepljenja pločica na pločicu koriste najkvalitetniji proizvodi, jer se ovde radi o lepljenju neupojnih površina. Naime, kada se pločice lepe na malter koji upija vlagu, i manje kvalitetan lepak će da ostvari kvalitetnu vezu. Ali, kada se lepi pločica na pločicu, treba obratiti pažnju na kvalitet materijala sa kojim se radi.

Kako se pravilno nanosi lepak?

Stoga je posle adekvatnog prajmera potrebno kupiti fleksibilni, odnosno elastični lepak za keramiku koji može da se nanosi u tankom sloju. Lepak se nanosi u tankom sloju nazubljenom gletaricom, a ukoliko su u pitanju pločice većeg formata, većeg od 30×30 cm, preporuka je da se lepak nanese i na podlogu i na poleđinu pločice.

Prilikom lepljenja po sistemu pločica na pločicu, koristi se flekisibilni lepak

Inače, prilikom lepljenja po sistemu “pločica na pločicu” potrebno je da se ostvari potpuna pokrivenost, kako bi i lepljenje bilo kvalitetnije, jer u obzir treba uzeti to da lepkovi ostvaruju slabiju vezu prilikom lepljenja na glatke neupojne površine.

Sa fugovanjem ne sme da se počinje pre nego protekne 24 sata, a ako ste se opredelili za belu ili neku od svetlih fug masa, potrebno je sačekati i više, kako na fugne ne bi izbile fleke.

Naravno, pre nego se odlučite za lepljenje po sistemu pločica na pločicu, dobro procenite situaciju, jer to znači smanjenje prostora. Iako ne veliko, ovo smanjenje može ponekad na nekim kritičnim mestima da napravi problem.

Prekontrolišite da li će po završetku radova biti potrebno da se zbog podizanja poda skraćuju vrata. Takođe, treba proveriti da li će tuš kabina moći ponovo da se postavi, a isto važi i za lavabo i ostale sanitarije. Sve to se posebno odnosi na mala kupatila.