Tema

Šta je medijapan i koje su mu prednosti i mane?

Koje su prednosti medijapana u odnosu na ivericu? Da li je bolji izbor drvo ili medijapan? Da li je drvo bolji izbor u izradi kuhinjskih elemenata ili nameštaja od medijapana kada je cena u pitanju?

Medijapan se kao materijal najčešće pominje kada je u pitanju izrada kuhinjskih elemenata, ali ovaj materijal je idealan za izradu svih vrsta nameštaja, polica, ormara… Uglavnom svi znaju da je medijapan kvalitetniji, ali skuplji od iverice, ali činjenica je da medijapan i iverica nisu konkurentski materijali, već su u pitanju materijali sa obično potpuno različitom primenom.

PROČITAJTE JOŠ:

Idealna radna površina – Mermer, granit ili kvarc

Maske za sakrivanje radijatora – Cena i pravilna ugradnja

Kako odabrati najbolje keramičke pločice

Na našim prostorima se odomaćio termin medijapan, ali u pitanju su zapravo MDF (Medium Density Fiberboard) ploče. U pitanju je materijal koji je nastao presovanjem drvenog praha sa vezivnim materijalima. Visok pritisak presovanja za posledicu ima da table medijapana imaju veliku gustinu.

Velika gustina MDF-a donosi nekoliko prednosti u odnosu na ivericu. Prva su bolje mehaničke karakteristike samog materijala. Takođe, homogena struktura omogućava da se table medijapana obrađuju obaranjem ivica, rezbarenjem površine i slično. Sve to sa ivericom nije moguće. Iverica ima poroznu strukturu, pa su table iverice presvučene folijom koja onemogućava obradu kao kod medijapana.

Medijapan ili drvo?

Svojim karakteristikama i mogućnostima obrade, medijapan bi pre mogao da se uporedi sa drvetom. U poređenju sa drvetom medijapan ima neke prednosti, ali i neke nedostatke. Jedna od prednosti u odnosu na drvo je odsustvo širenja usled vlage. Drvo je prirodan materijal podložan promeni dimenzija usled delovanja vlage, dok je medijapan industrijski proizvod jasno definisanih specifikacija.

Frontovi izrađeni od medijapana daju kuhinji luksuzniji izgled

Nedostatak medijapana je to što table medijapana nemaju estetiku drveta. Naime, drvo posle obrade može samo da se lakira ili bajcuje kako bi se naglasila njegova prirodna tekstura. Medijapan ima jednoličnu teksturu i više izgleda kao neki drveni poluproizvod, što zapravo i jeste. Stoga je medijapan potrebno lakirati nekom bojom.

Da li je bolji izbor drvo ili medijapan najviše zavisi od samog drveta. Svakako da će kuhinjske komponente od medijapana biti kvalitetnije nego da se koristi čamovina. Ali ukoliko se opredelite za hrastovinu, onda je sigurno drvo kvalitetnija opcija. Naravno, tada je i cena drveta viša.

Kombinacija materijala kao dobitna kombinacija

Kao što smo napomenuli, kada se pravi kuhinja nije pitanje “iverica ili medijapan”, jer obično se koriste oba materijala. Unutrašnja konstrukcija kuhinjskih elemenata, kako to majstori nazivaju “korpus”, izrađuje se od iverice. Prednje vidljive površine, takozvani frontovi, se izrađuju od medijapana ili drveta.

Na taj način se dobija i na kvalitetu, ali je i cena niža. Komponente izrađene od iverice nisu jeftinije samo zato što je iverica pristupačniji materijal, već je i njena obrada lakša i brža nego kada je u pitanju medijapan. Kvalitetno izrađen korpus od iverice može da traje decenijama, dok frontovi od medijapana daju kuhinji atraktivan i luksuzan izgled.