Tema

Kamena ili staklena vuna – Ne, nisu iste

Da li je cena jedina značajna razlika između staklene i kamene vune. Koji proizvod obezbeđuje bolja izolaciona svojstva. Koja izolacija je bolja za fasade, a koja za pregradne zidove? Da li su kamena i staklena vuna štetne po zdravlje

Često se u žargonu podela kamene i staklene vune vrši na mineralnu i staklenu vunu, što je pogrešno. Naime, i kamena i staklena vuna su mineralnog porekla. Staklena vuna se izrađuje od oko 80 odsto lomljenog stakla, dok ostatak čine kvarcni pesak i vezivni materijali. Kamena vuna, kao što joj ime kaže, se proizvodi od kamena eruptivnog i sedimentnog porekla. Takođe, često se polemiše na temu koja izolacija je bolja, kamena ili staklena vuna. U principu odgovor na ovo pitanje ne postoji, jer reč je od dva različita izolaciona materijala sa različitim svojstvima. Zbog toga oblast primene nije potpuno ista, pa se zbog toga ne mogu ni direktno upoređivati. Generalno cena staklene vune je nešto povoljnija, ali obično jedna za drugu ne mogu da predstavljaju zamenu.

Zbog različite tehnologije proizvodnje i zbog različitog materijala od kojeg su napravljene, kamena i staklena vuna imaju različita mehanička i izolaciona svojstva. Kamena vuna ima bolja mehanička svojstva, prvenstveno jer je gušće strukture. Zbog veće čvrstine, kamena vuna se proizvodi i prodaje u tablama različite debljine. S druge strane, staklena vuna je manje gustine. Zahvaljujući tome ona se može komprimovati, što je pogodnije kada je transport u pitanju. Pakuje se i prodaje u rolnama.

Ova razlika u mehaničkim karakteristikama ima za posledicu i različitu primenu. Staklena vuna je kao mekša pogodnija za razne ispune gde nisu potrebna značajnija mehanička svojstva, kao što su ispune kosih krovova, pregradnih zidova. Staklena vuna se mnogo bolje prilagođava različitim oblicima, pa efikasnije ispunjava različite prostore, Zbog toga je dobra u sprečavanju pojave toplotnih i zvučnih mostova, odnosno mesta bez izolacije. Kamena vuna ima bolja mehanička svojstva, pa se koristi za izolaciju ravnih krovova, za izolaciju kosih krovova sa spoljašnje strane. Takođe, veča čvrstina kamenu vunu čini boljim izborom za spoljašnju izolaciju zidova, odnosno izradu kontaktnih fasada.

Gradnja, opremanje i održavanje kuće od sada i na engleskom jeziku – LittleHomeTips

Pored ovih mehaničkih razlika, kamena vuna ima i širi spektar primene kada je protivpožarna zaštita u pitanju. Tačka topljenja kamene vune je oko 1100 stepeni Celzijusa, dok je tačka topljenja staklene vune oko 650 stepeni Celzijusa. Ipak, treba napomenuti da oba izolaciona materijala pripadaju A1 klasi gorivosti, jer im je tačka topljenja iznad 500 stepeni Celzijusa.

Kada su izolaciona svojstva u pitanju, ne može se napraviti direktno poređenje. Naime, što je veća gustina kamene vune, bolja su joj izolaciona svojstva, dok je kod staklene vune obrnut slučaj. Kako se obe vrste izolacije nude u različitim gustinama, ne može se dati definitivna ocena koji izolacioni materijal je bolji. Što se tiče otpornosti na vlagu, slučaj je nerešen. I kamenoj i staklenoj vuni se dodaju aditivi koji ih štite od vlage, ali ni jedan ni drugi izolacioni materijal nisu pogodni za mesta sa mnogo vlage. Što se tiče zvučne izolacije, staklena vuna je u blagoj prednosti, ali u pitanju su nijanse koje u praksi verovatno mnogo ne znače. Takođe, kada se prave pregradni zodovi od gips-karton ploča, staklena vuna je mnogo pogodnija, jer, kao što smo pomenuli, lakše popunjava sve otovore. Zahvaljujući tome pregradni zid je bolje “ušuškan” iznutra, pa je boja termička I zvučna izolacija.

Staklenu i kamenu vunu prati i mit da su štetne po zdravlje. On vodi poreklo još od nekih prošlih vremena, nekoliko decenija unazad, kada su ovi izolacioni materijali bili proizvođeni potpuno drugačijim tahnološkim postupcima. Staklena vuna je nekada imala mnogo deblja vlakna koja su bila oštrija. Radnici koji su rukovali ovim izolacionim materijalima su morali da nose posebnu zaštitinu opremu, kako bi zaštitili ruke, oči i disajne puteve, česte su bile iritacije, pa i povrede. Zbog toga je do danas neoprevdano ostalo mišljenje da kamena ili staklena vuna nisu dobre za zdravlje ukućana.

Klasifikacijom Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) je oktobra 2002. godine potvrđeno, po drugi put, nakon 15-godišnjeg istraživanja (prva odluka je donesena još 1988. godine), da nijedan izolacioni proizvod od mineralne vune nije kancerogen, niti na drugi način opasan po ljudsko zdravlje, kako radnika koji je ugrađuju, tako i stanovništva koje živi u objektima koji su izolovani ovim materijalima.

Pročitajte još:

Izolacija kosih krovova sa spoljašnje strane

Izolacija zidova sa unutrašnje strane – Za i protiv

Demit fasada – Sve što treba da znate

Multipor izolacija – Sve što treba da znate

Izolacija zidova sa unutrašnje strane – Za i protiv

Stiropor ili kamena vuna – koja izolacija je bolja

Posle koliko vremena se isplati ugradnja izolacije