Aktuelno

Saveti kako da bacamo manje hrane

Pravilnim skladištenjem hrane može čak i da se uštedi. Koja hrana se čuva u frižideru, a koje ne? Koja je idealna tempertura u frižideru? Kako se pravilno čuvaju koje namirnice?

U Evropskoj uniji se godišnje baci oko 88 miliona tona hrane. Ova količina će se i dalje povećavati ako ljudi veće količine hrane ne skladište na odgovarajući način prilikom velikih kupovina. U poslednje vreme, sve je više onih koji su počeli da akumuliraju značajne količine namirnica kod kuće, pa su eksperti iz kompanije LG Electronics sastavili nekoliko korisnih saveta o skladištenju hrane, da bi ostala sveža i jestiva što je duže moguće.

Čuvati namirnice na suvom i hladnom mestu

Belo pšenično brašno može da se čuva 6-8 meseci, a integralne sorte nešto kraće, 4-6 meseci. Brašno treba čuvati na suvom mestu, uz odgovarajuću zaštitu kako ga insekti i buđ ne bi oštetili. Pravi profesionalci zamrznu brašno nakon kupovine na 48 sati kako bi uništili jaja moljaca koja potencijalno mogu biti unutra. Suvu pastu, kao i pasulj, teba čuvati u originalnom pakovanju, a ako nisu već upakovani, onda ih držite u dobro zatvorenoj posudi na hladnom, suvom mestu. Šećer i so u kristalu, kada nisu na vlažnom mestu, nemaju rok trajanja, dok tradicionalno rafinirano suncokretovo ulje za kuvanje može da stoji 16 meseci osim ako rok trajanja ne kaže drugačije, pod uslovom da je u zatvorenoj boci, zaštićeno od sunčevih zraka na suvom i hladnom mestu. Rok trajanja je važan i za konzerviranu hranu, mada skladištenje konzervi ne zahteva specijalnu negu.

Nije svakoj hrani mesto u fržideru

Mnogi sveži proizvodi se mogu čuvati na sobnoj temperaturi, na primer jaja, koja se obično stavljaju u vrata frižidera, ali upravo u vratima frižidera temperatura najviše osciluje. Mnogi ne znaju da se paradajz, luk i drugo povrće može sa lakoćom čuvati na policama ili kuhinjskim ormarićima. Tekstura i ukus voća poput avokada, jabuka, banana, limuna i raznih bobica, može da se promeni ako se duže drži u frižideru. Nemojte da stavljate voće u frižider ako planirate u skorije vreme da ga jedete. Namirnice za svakodnevnu upotrebu, poput hleba, nisu za frižider, pa je bolje da ih zamrznete ako planirate da ih čuvate duže.

Svaka namirnica ima svoju policu

Temperatura unutar frižidera opada sa vrha nadole, što znači da je najmanje hladno na gornjoj polici, a najhladnije na donjoj. Ovo treba imati na umu, uz sva druga sigurnosna pitanja, kada organizujete raspored stvari unutar frižidera, posebno kada unutra stavljate mnogo različitih namirnica. Tako bi meso i riba trebalo da idu na najnižu policu, da ne bi curili na ostalu hranu. Preporučljivo je držati mlečne proizvode na sredini, a povrće u pregradama sa najviše vlage. Pošto u frižiderima cirkuliše suv vazduh, koristite komore u donjem delu koje su posebno namenjene da se u njima čuva povrće i voće, da se ne bi sušili. Imajte na umu da je voću potrebno manje vlage nego povrću, tako da ih treba držati odvojeno ako je moguće. Najnoviji modeli frižidera omogućavaju podešavanje vlažnosti vazduha u komorama u zavisnosti da li odlažete povrće ili voće, pa čak i posebnu komoru gde možete da podešavate temperaturu, što je idealno za sirovo meso, ribu ili povrće.

Idealna temperatura frižidera

Da bi hrana bila sveža i bezbedna za konzumaciju što duže, podesite temperaturu na frižideru na 4 stepena ili malo niže – savetuje Andreja Stefanović, trener u sektoru bele tehnike u kompaniji LG. Na višim temperaturama meso i riba se kvare, ali se povrće i voće smrzavaju, ako je okruženje previše hladno, čak i ako ih stavimo u odgovarajuću fioku. Ravnomerna temperatura bi bila idealna za svu hranu u frižideru, ali čak i samo otvaranje vrata brzo oslobodi hladan vazduh. Zbog toga je bitno da, prilikom odabira frižidera izaberemo model koji omogućava ravnomernu temperaturu unutrašnjosti koja ne odudara više od pola stepena celzijusa.

Bonus savet: Izbegavajte razbacivanje

Pravilnim skladištenjem dugotrajne hrane i optimalnim korišćenjem frižidera, možemo izbeći da deo namirnica završi u kanti za smeće. Pre svake kupovine, prvo zavirite u frižider, pa napravite listu namirnica koje vam trebaju da biste izbegli bespotrebno gomilanje stvari koje vam ne trebaju. U korpu stavljajte samo ono što ćete sigurno pojesti u doglednoj mogućnosti ili ono šta možete duže da čuvate u odgovarajućim uslovima.