Uradi sam

Udarne bušilice – Vodič za uradi sam entuzijaste

Kako odabrati snagu udarne bušilice? Koja je razlika između udarnih bušilica profesionalnog kvaliteta i hobi alata? Koje bušilice, baterijske ili sa kablom su bolji izbor, kada je cena u pitanju? Koje vrste steznih glava postoje, a koje burgije se koriste za bušenje udarnom bušilicom?

Kupovina kućnog alata uvek je bila nepoznanica za većinu hobi majstora. Potrebno je odabrati alat koji će adekvatno služiti, obavljati sve zadatke koji se od njega očekuju, a da pritom ne kupujete preskupe proizvode koji raspolažu mogućnostima koje nikada nećete koristiti.

Pisali smo na temu akumulatorskih alata, a jedno od pitanja koje nam je stiglo na adresu, kao i česte polemike na internet forumima i društvenim mrežama, tiču se takozvanih udarnih bušilica. Tekst u nastavku namenjen je prosečnim hobistima bez mnogo iskustva, koji pokušavaju da saznaju osnove za pravilan odabir i pravilnu upotrebu udarne bušilice.

Koje su namne udarnih bušilica?

Reč je o bušilicama čija glava, pored rotiranja, proizvodi i udarne vibracije, čime je omogućeno bušenje tvrdih materijala poput betona ili kamena. Naime, kada se buše mekši materijali, kao što su drvo ili plastika, sama burgija svojim sečivima na vrhu zaseca materijal i rotacijom izbacuje opiljke, bušeći na taj način rupu.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako da izbušite rupu u zidu kao profesionalac

Kako probušiti keramičke pločice – Vodič korak po korak

Aku bušilice i odvijači – Koji uređaj je idealan za vaše potrebe

Prilikom bušenja kamena ili betona, situacija je nešto drugačija. Naime, takvi materijali su izuzetno tvrdi, pa bi burgija samo klizila po materijalu i zagrevala se, ne bi mogla da ostvari rez. Udarni efekat, odnosno veliki broj vibracija u minutu, omogućava da burgija drobi materijal i na taj način se probija kroz njega. Podrazumeva se, u tu svrhu koriste se specijalne burgije za kamen ili beton, nikako one namenjene bušenju drveta, pa ni metala.

Jedna od čestih zabluda na internetu je da su udarne bušilice profesionalni uređaji koji su veoma skupi. To nije tačno. Praktično svi tipovi alata dostupni su i u skupim profesionalnim verzijama, ili kao znatno pristupačniji hobi alat.

Koja je najniža cena udarnih bušilica?

Udarne bušilice mogu se kupiti već po ceni od nekoliko hiljada dinara. Ukoliko vam je bušilica potrebna kako biste postavili jednu policu na zid i koristili je ponovo sledeće godine, ovakvi pristupačniji uređaji su pravi izbor.

Alati profesionalnog kvaliteta su višestruko skuplji, ali oni su prvenstveno namenjeni majstorima koji uređaje intenzivnije koriste. To ne znači samo da ga koriste više puta nedeljno, već i da ga koriste u dužim vremenskim intervalima.

Hobi alat, s druge strane, zahteva malo više pažnje u radu, pa je potrebno voditi računa da ne dođe do pregrevanja. Dobro proučite uputstvo za upotrebu kako biste izbegli preopterećenje alata. Uz pravilno rukovanje, hobi alat može da traje veoma dugo.

Koja snaga udarne bušilice mi je potrebna?

Druga nepoznanica vezana je za snagu. Za sve kućne potrebe, svi uređaji snage veće od 500 vati trebali bi da budu sasvim dovoljni. Njima mogu da se buše rupe u betonu ili kamenu, a kada se buši cigla ili blokovi, mogu da se bez problema prave i otvori većeg prečnika, čak i do 15 milimetara.

Poželjno je da bušilica, pored udarnog dejstva, poseduje i promenljivu brzinu rotacije, čime se lakše prilagođava različitim uslovima bušenja i vrstama materijala koji se buše, a sve kako bi se izbeglo pregrevanje bušilice.

Takođe, jedna od korisnih, ali ne i obaveznih funkcija, je mogućnost rotacije glave bušilice u suprotnu stranu, čime se olakšava eventualno oslobađanje zaglavljene burgije.

Koje vrste steznih glava postoje?

Postoje dva glavna tipa steznih glava – sa ključem i bez ključa. Za hobi upotrebu, bušilice bez ključa su praktičnije jer omogućavaju bržu zamenu burgija. Ako planirate često menjanje različitih burgija tokom rada, ovo može biti ključna karakteristika. Prečnik stezne glave od 13 mm je standard za hobi bušilice, što omogućava korišćenje širokog spektra burgija.

Pomenimo i Special Direct System (SDS). To je sistem za brzo montiranje i demontiranje burgija i nastavaka na udarnim bušilicama, koji je razvila kompanija Bosch. Ovaj sistem je osmišljen kako bi se povećala efikasnost i smanjilo vreme potrebno za zamenu alata, posebno kod teških bušenja u tvrdim materijalima poput betona i kamena. Iako je SDS prvobitno razvio Bosch 1975. godine, ovaj sistem je postao industrijski standard i danas ga koriste mnogi proizvođači alata.

Na kraju napomenimo – danas se udarne bušilice nude i u baterijskim, ali i verzijama sa kablom. Svakako je preporuka kupovina uređaja sa kablom, jer su pristupačniji. Naravno, osim ukoliko vam je iz nekog razloga potreban upravo uređaj bez kabla.