Tema

Injektiranjem zidova protiv vlage – Postupak, cena, rezultati

Šta je injektiranje zidova protiv vlage i kako se izvodi. Da li se injektiranjem zidovi oslobađaju vlage stoprocentno i trajno? Koja je cena injektiranja zidova? Zašto postupak presecanja kapilarne vlage injetiranjem nije posao koji može da se obavi u sopstvenoj režiji

Oslobađanje zidova od vlage injektiranjem je postupak koji se koristi za sprečavanje prodora vlage kroz zidove i rešavanje problema kapilarne vlage. Ovaj metod je posebno zastupljen u starijim objektima i podrumima gde je vlaga čest problem. Injektiranje može, ali ne mora, pružiti trajno i potpuno rešenje za probleme sa vlagom u zidovima.

PROČITAJTE JOŠ:

Rešite se buđi – Pravilna upotreba fungicida pri krečenju

Kako sprečiti nastanak buđi na zidovima

Kako sa zidova ukloniti fleke od vlage

Napominjemo, ovaj tekst nije “uradi sam” vodič, već posao za iskusne pofesionalce. Sledeći redovi više služe za orijentaciono upoznavanje i shvatanje kako se injektiranjem zapravo preseca kaplarna vlaga. Kako se sam posao izvodi, koliko otvora se buši, na kojem rastojanju, koje sredstvo se injektira, svesu to pitanja za profesionalce koji prave procenu od situacije do situacije.

Postupak bušenja rupa i injektiranje

Prvi korak u postupku injektiranja je priprema zidova. Potrebno je ukloniti sve premaze, maltere ili boje kako bi se otkrila sama struktura zida. To omogućava lakši pristup i bolju efikasnost injektiranja.

Na zidovima se buše rupe u određenim razmacima, obično svakih 10 do 12 cm. Rupa se buši na određenoj visini iznad poda, a dubina i prečnik rupa zavise od debljine zida i materijala od kojeg je zid napravljen. Bušenje rupa omogućava ubrizgavanje materijala u zid.

Razmak između otvora u zidu, dubina, ugao bušenja, pritisak ubrizgavanja, sve to majstor sa iskustvom procenjije na licu mesta.

Kroz izbušene rupe ubrizgava se potom specijalna injekcijska smola, gel ili tečnost. Ovi materijali, koji obično sadrže silane, siloksane ili akrilate, formiraju vodonepropusnu barijeru unutar zida. Hemijska reakcija između injekcijskog materijala i zida stvara trajnu zaštitu protiv vlage.

Nakon injektiranja, materijalu je potrebno određeno vreme da se stvrdne i formira zaštitna barijera. Vreme stvrdnjavanja može varirati u zavisnosti od tipa injekcijskog materijala i uslova okoline. Tokom ovog perioda, važno je pratiti stanje zidova kako bi se osiguralo pravilno stvrdnjavanje.

Zavisno od stanja i vrste zidova, obima posla i samog izvođača radova, cena injektoranja se kreće od osam do 15 evra po kvadratnom metru.

Kakvi su rezultati injektiranja

Kada se pravilno izvede, injektiranje može značajno smanjiti ili potpuno eliminisati prodor vlage kroz zidove. Ovo je trajno rešenje koje sprečava buduće probleme s vlagom. Vodonepropusna barijera stvorena injektiranjem je dugotrajna i obično ne zahteva dodatne intervencije.

Smanjenje vlage u zidovima može sprečiti rast plesni i gljivica, što je važno za zdravlje ljudi koji borave u zgradi. Suvi zidovi takođe produžavaju životni vek građevinskih materijala i strukture same zgrade.

Rešavanje vlage u podrumu

Injektiranje je efikasan način za rešavanje vlage u podrumu, posebno ako je problem uzrokovan kapilarnom vlagom. Međutim, važno je napomenuti da ovaj postupak rešava samo vlagu koja se penje kroz zidove kapilarnim putem.

Za potpuni uspeh, potrebno je obično kombinovati injektiranje s dodatnim merama kao što je na primer instalacija drenažnog sistema oko temelja zgrade, što može efikasno odvoditi vodu i sprečiti njen prodor u podrum.

Jedna od opcija je i hidroizolacija poda i zidova podrumskih prostorija, čime se dodatno štiti od prodora vlage. Ovaj postupak uključuje nanošenje specijalnih hidroizolacionih premaza ili membrana. Ako je spoljašnja hidroizolacija oštećena, neophodno je popraviti ili zameniti oštećene delove kako bi se osigurala potpuna zaštita zgrade od vlage.

Zaključak

Injektiranje zidova je efikasan i trajni metod za rešavanje problema vlage u zidovima i podrumima. Pravilno izvedeno injektiranje može značajno poboljšati stanje zidova, sprečiti rast plijesni i produžiti životni vek građevine.

Ipak, napominjemo još jednom, pojava vlage, posebno u starim objektima, je složen problem, a njegovo rešavanje nikako nije moguće u sopstvenoj režiji, već je posao za profesionalce sa iskutvom i adekvatnom opremom.