Tema

Tepisoni (itisoni) – Sve što treba da znate

Da li je niska cena tepisona njihov jedini adut? Koje su prednosti itisona u odnosu na tepihe? Kako se postavljaju itisoni? Koje podloge su pogodne za ugradnju itisona?

Tepisoni, danas popularniji pod imenom itisoni, vrlo su popularna podna obloga. Načešće ih susrećmo u poslovnim prostorima i kancelarijama, ali nije retko rešenje i u privatnim kućama i stanovima. Pored veoma povoljnog odnosa cena kvalitet, itison je u privatnim objektima dobro rešenje i zbog brojnih prednosti u odnosu na druge podne obloge.

Koje su prednosti tapisona

Jedna od prednosti u odnosu na parket, laminat ili keramičke pločice, pored toga što je cena pristupačnija, je udobnost. Itison je odlično rešenje za dečije sobe, jer je mek,  udoban i dobar toplotni izolator, pa je hodanje bez obuće veoma prijatno. U tom pogledu itisoni pružaju jednak komfor kao i tepih, s tim da se oni postavljaju od ivice do ivice pa pokrivaju ceo pod. Istina, itison nikada ne može da preotme nivo estetike i luksuza koja dolazi sa kvalitetnim tepihom postavljenim na takođe kvalitetnu drvenu podlogu, ali napominjemo još jednom – takva vrsta podne obloge je u potpuno drugoj cenovnoj kategoriji.

Itison je veoma zahvalan za dečije sobe iz više razloga. Prvi je taj što se deca često igraju na podu, a sa itisonom će im biti toplije nego kada je u pitanju parket. Takođe, dečija igra podrazumeva često padanje igračaka, a ukoliko imate itison, buka će biti neuporedivo manja nego kada je parket u pitanju, pogotovo ako je pod obložen lamintom. To je nešto što će prijati vama, ali i komšijama ipod vas. Iako minimalno, tapison može donekle da redukuje i troškove grejanja.

Itison nije skup – kupujte kvalitetne proizvode

Uvek kupujte tapisaone kod renomiranih prodavaca gde možete da nađete kvalitetnije proizvode. Itison nije skupa podna obloga, pa se ispalti kupiti kvalitetniji proizvod. Tada možete da budete sigurni da je proizvod negoriv, kao i da ima postojanu boju. U slučaju prosipanja neke tečnosti ili pojave fleke, neophodno je čišćenje itisona, a kada su u pitanju jeftiniji proizvodi neproverenog kvaliteta, lako može da dođe do promene boje, odnosno pojave trajne fleke. Raspitajte se kod prodavca o svim karakteristikama proizvoda. Itisoni se nude u raznim klasama otoprnosti na habanje, raznim kategorijama nezapaljivosti, o svemu tome se treba raspitati kod prodavca.

Prednost itisona u odnosu na tepihe je ta što se postavljaju od zida do zida, tako da mogu da budu brzo i pristupačno rešenje da se pokriju neki nedostaci, poput pohbanog parketa, dotrajalog laminata, a itison može da se postavlja i na dobro poravnatu betonsku podlogu. Dobra strana ovih brzih popravki stanova je to što, ako se postavi tanji itison, najverovatnije on neće zahtvati naknadne radove poput podizanja ili podsecanja vrata.

U poslovnim prostorima se najčešće polažu itison table dinezija 50×50 cm, dok je za privatne objekte češće rešenje tapison u rolnama. Rolne mogu da budu širine od tri, četiri metra, pa i više, tako da većina soba može da bude prekrivena iz jednoj segmenta. Na taj način je kvalitet mnogo bolji, jer nema spojeva. Kao i kod većine kućnih radova, posao će najkvalitetnije biti obavljen ako angažujete profesionalce.

Kako se postavlja itison

Uglavnom se itison postavlja tako što se lepi za podnu oblogu. Za manje prostorije postoji mogućnost postavljaja itisona bez lepljenja lepkom, samo uz fiksiranje obostrano lepljivim trakama na pojedinim mestima i ispojevima. Ovakav način polaganja itisona se ne preporučuje u kancelarijama i prostorijama gde se koriste stolice sa točkićima.

Kada kupite tapison često njegovo opsecanje na meru i ugradnju možete da dogovorite već sa prodavcem, ali ne zaboravite da predvidite sve detalje – treba proveriti da li je podloga adekvatno pripremljena za postavljanje itisona, treba utvrditi ko postavlja lajsne, da li je još nešto potrebno pripremiti što se vas tiče. Takođe, ukoliko se prilikom adaptacije vrše još neki radovi, potrebno je da postavljanje itisona bude poslednja radnja. Nema smisla posle postvljanja itisona raditi molerske radove, farbati radijatore i cevi…

Pročitajte još:

LVT odnosno vinil podovi – Prednosti i mane

Štampani odnosno dekorativni beton – Prednosti i mane

Kako odabrati najbolje keramičke pločice

Teraco pod – Sve što ste želeli da znate

Da li je laminat dobro rešenje za vaš dom

Kako da stari parket zablista kao da je nov

Pod od plute – mnogo prednosti i poneka mana

Parket ili laminat – rešite veliku dilemu