Indukcione ploče za kuvanje – Šta treba da znate
Na kom principu rade indukcione ploče za kuvanje? Zbog čega kuvanje na indukcionoj ploči nije moguće u svakoj posudi? Kako da znam u kom posuđu mogu da kuvam na indukcionoj ploči? Cena indukcionih ploča je viša od cena klasičnih staklo-keramičkih ploča za kuvanje, da li se doplata isplati?
Renovirate kuhinju, menjate štednjak ili samo kupujete novu ploču za kuvanje? Sigurno ste negde čuli za takozvane indukcione ploče za kuvanje, ili su vam ih u radnji nudili, ali niste do kraja razumeli kako funkcionišu. Ono što ste primetili je to da im je cena viša, ali da li se dodatna investicija isplati?
PROČITAJTE JOŠ:
Ugradna bela tehnika – Sve prednosti i mane
Idealna radna površina – Mermer, granit ili kvarc
Pravilno održavanje filtera kuhinjskog aspiratora
Ukoliko ste klasični stari štednjak sa ringlama odlučili da zamenite uređajem koji ima ravnu staklenu ploču, postoje dve opcije – kupovina klasične staklo-keramičke ploče, ili skuplje indukcione ploče. Zabuna kod mnogih je što one izgledaju praktično identično, ipak, princip rada im je potpuno drugačiji.
Klasična staklo-keramička ploča ispod stakla ima klasične električne grejače koji funkcionišu po sličnom principu kao i klasične ringle, s tim što je površina potpuno ravna, glatka, pa je i jednostavnija za održavanje.
Kako rade indukcione ploče za kuvanje?
Indukcione ploče za kuvanje izgledaju isto, ali im je princip rada potpuno drugačiji. Ispod stakla se u tom slučaju ne nalaze klasični električni grejači, već elektromagneti koji posudu zagrevaju putem magnetne indukcije.
Ovaj princip znači i neke različitosti i potrebna su prilagođavanja u poređenju sa upotrebom klasične staklo-keramičke ploče ili starih dobrih ringli. Za početak, potrebno je adekvatno posuđe. Naime, da bi magnetna indukcija mogla da funkcioniše, posuda mora da bude od čelika.
To znači da indukciona ploča toplotu generiše tek kada je u kontaktu sa dnom šerpe. Na uključenu “ringlu” indukcione ploče možete slobodno da stavite ruku, ona će biti hladna. Toplota se generiše tek kada magnetno polje počne da prolazi kroz dno šerpe.
To znači da kuvanje neće biti moguće u svakom posuđu. Ako imate neku “fensi” staklenu džezvu za kafu, staklenu posudu za pečenje, aluminijumski tiganj – toplota se jednostavno neće generisati.
Kako da znam u čemu mogu da kuvam?
Kako bi na jednostavan način utvrdili koja posuda u kući će da funkcioniše, a koja neće, jednostavno proverite da li se za dno posude lepi magnet. Ako imate magnete na frižideru, taj test lako možete da sprovedete. Magnet se neće lepiti za dno staklene posude za pečenje, ili za dno aluminijumskog tiganja. Pak, kuvanje u ovom posuđu neće biti moguće.
Možda zvuči kao komplikacija života, ali nije. Danas se uglavnom svo posuđe prilagođava kuvanju na indukcionim štednjacima, a u prodavnici veoma lako možete da se uverite jer ovakvo posuđe ima posebnu oznaku koja simbolizuje namotaje elektromagneta (slika dole).
Pitanje je, zašto bismo komplikovali, ako su klasične staklo-keramičke ploče jeftinije, isto izgledaju i pritom rade sa svim posuđem? Tajna se krije u većoj ekonomičnosti indukcione ploče, a kod uređaja koji troši veliku količinu struje, a traje dugi niz godina, to znači i velike uštede na duge staze.
Da li se isplati ulaganje u indukcionu ploču?
Indukciona ploča pretvara 85 odsto električne energije u toplotnu, dok klasična staklo-keramička ploča ima učinak od 74 procenta. Pored toga, indukciona ploča brže zagreva. Ista količina vode u šerpi će na indukcionoj ploči prokuvati dvostruko brže. Kraće vreme rada znači i manji utrošak energije.
I na kraju – magnetnom indukcijom toplota se prenosi samo na dno šerpe, dok se okolina šerpe ne zagreva, što takođe znači manje gubitka energije.
Foto: Hisense, AEG