Prirodni ili veštački kamen u kuhinji – Šta je bolje rešenje?
Koje su prednosti i nedostaci prirodnog kamena, a koje su prednosti i nedostaci radnih površina od veštačkog kamena? Da li je cena kuhinjskih radnih površina od prirodnog kamena njihov najveći nedostatak? Zašto je održavanje ključno kada je u pitanju trajnost radnih površina od prirodnog kamena?
Ukoliko ste se opredelili da radne površine u vašoj kuhinji budu od kamena, pored izbora dezena, jedno od najznačajnijih pitanja je – da li je bolje rešenje prirodni ili veštački kamen. Odluka između ove dve opcije može biti teška jer obe imaju svoje prednosti i mane.
Iako manje povoljna kada je cena u pitanju, u prvi mah prirodni kamen se nameće kao kvalitetnija i dugoročno isplativija opcija, ali kada se saberu sve prednosti i mane prirodnog kamena, može lako da se stigne i do suprotnog zaključka. U ovom tekstu analiziramo ključne karakteristike i pomažemo vam da odaberete najbolje rešenje za vašu kuhinju.
Prednosti prirodnog kamena:
Prirodni kamen, poput granita ili mermera, vekovima se koristi u enterijerima, a danas je sinonim za luksuz i naglašen stil. Unikatnost prirodnog kamena je njegova možda i najveća vrednost. Svaka ploča prirodnog kamena ima jedinstven izgled, što vašoj kuhinji daje dozu ekskluzivnosti. Zbog obilja prirodnih šara, ne postoje dve identične ploče prirodnog kamena.
Otpornost na toplotu je još jedna od prednosti, posebno u poređenju sa radnim površinama na bazi drveta. Granit i drugi prirodni materijali lako podnose visoke temperature, što je korisno u kuhinji, na primer u slučaju odlaganja vrelog posuđa.
Treba istaći i to da uz pravilno održavanje, prirodni kamen može da traje decenijama.
Mane prirodnog kamena:
Cena je najveći nedostatak kuhinjskih radnih površina od prirodnog kamena. Prirodni kamen je često skuplji od veštačkih alternativa, kako po pitanju samog materijala, tako i ugradnje. To se posebno odnosi ukoliko se opredelite za najkvalitetnije materijale, a što je kada je prirodni kamen u pitanju, glavna preporuka.
Poroznost je jedna od mana prirodnog kamena u poređenju sa veštačkim kamenom. Mermer, na primer, lako upija tečnosti, što može dovesti do fleka ukoliko se ne koristi zaštitni premaz. Kafa, crveno vino, kurkuma, razni sosevi, sve su to često korišćeni kuhinjski sastojci koji lako mogu da naprave trajnu fleku na skupljoj kamenoj površini.
PROČITAJTE JOŠ:
Idealna radna površina – Mermer, granit ili kvarc
Da li su granitne sudopere zaista od granita i zašto nisu
Stoga je kamene površine potrebno održavati. To se radi poliranjem specijalnim sredstvima za čišćenje i takozvanim “zatvaračima”. U pitanju su sredstva koja zatvaraju mikroskopske površinske pore na površini kamena, čime se onemogućava da kamen upija tečnosti, a time se i smanjuje opasnost od pojave fleka.
Otvorene površinske pore su karakteristika većine površina od prirodnog kamena, čak i kada su u pitanju najkvalitetnije kamene površine polirane do visokog sjaja.
Težina je još jedan od problema koji mogu dodatno da poskupe radove. Zbog svoje mase, prirodni kamen zahteva čvrstu konstrukciju nameštaja, a i sam transport je komplikovaniji, skuplji i sa većim rizikom od oštećenja.
Prednosti veštačkog kamena:
Veštački kamen, proizveden je kombinacijom prirodnih minerala i smola, što mu daje odlične performanse uz pristupačniju cenu. Naime, radne površine, kao i druga kuhinjska i kupatilska oprema poput sudopera ili lavaboa izrađene od veštačkog kamena imaju potpuno drugačiji sastav.
Naime, veštački kamen nastaje mešanjem kamenog praha sa vezivnim smolama tako da su osobine veštačkog kamena kombinacija dobrih osobina oba materijala. Kamen daje čvrstinu i estetiku, dok vezivne smole obezbeđuju otpornost na lom, otpornost na vlagu i odsustvo pojave fleka.
Održavanje stoga nije potrebno. Površine od veštačkog kamena su neporozne, što znači da su otporne na fleke i jednostavne za čišćenje.
Raznovrsnost dizajna, dostupnost boja i dezena su takođe neupitni. Veštački kamen može imitirati izgled prirodnog, ali zahvaljujući dodatku pigmenata, dolazi u širem spektru boja i tekstura.
Trajnost je još jedna od prednosti. Veštački kamen je otporan na ogrebotine, udarce i svakodnevno habanje.
Mane veštačkog kamena:
Zbog prisustva vezivnih smola, otpornost na toplotu nije vrlina veštačkog kamena: Veštački kamen nije otporan na ekstremne temperature kao prirodni, pa se preporučuje korišćenje podmetača za vruće posude.
PROČITAJTE JOŠ:
Kerok (kerrock) radne površine – Sve prednosti i mane
Granitne ili kompozitne sudopere – Sve prednosti i nedostaci
Manjak prirodnosti će za neke subjektivno biti nedostatak. Iako može izgledati slično prirodnom kamenu, nedostatak unikatnosti može biti nedostatak za ljubitelje prirodnog izgleda.
Nedavno su se pojavile i studije koje upozoravaju na moguće zdravstvene probleme zbog upotrebe veštačkog kamena. Ipak, treba imati na umu da su zdravstvenom riziku izloženi samo radnici koji se bave obradom veštačkog kamena, dok je vaša već montirana radna površina od veštačkog kamena potpuno bezbedna. O toj temi više OVDE.
Koji kamen je pravi izbor za vašu kuhinju?
Odgovor zavisi od vaših prioriteta. Ako želite luksuz, unikatnost i prirodnu estetiku, prirodni kamen je idealan izbor. S druge strane, ako tražite materijal koji zahteva minimalno održavanje i dolazi u širokom spektru boja, veštački kamen je možda bolja opcija.
Na kraju tu je i logično pitanje – zašto ne kombinovati? Veštački kamen možete koristiti za glavnu radnu površinu, dok prirodni kamen može poslužiti za radne ploče u zonama gde nije potrebna veća otpornost na habanje, a gde je estetika na prvom mestu.
Foto: Freepik