Aktuelno

Kako eliminisati polen ambrozije iz stana

Kao i prethodnih godina i ove godine kasno leto obeležava ambrozija. Sada, a i tokom jeseni, desetak procenata stanovništva će imati alergijske komplikacije zbog ove boljke. Evo nekoliko saveta kako da njen polen bar u svom domu svedete na najmanju moguću meru

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka koja niče polovinom aprila. Cveta u kasno leto i jesen, a od početka jula do ranih mrazeva proizvodi polen. Jedna biljka može da proizvede više miliona zrnaca polena i više desetina hiljada semenki. Ako se pretpostavi da svaki deseti stanovnik naše zemlje ima alergiju na polen ove biljke, jasno je koliki zdravstveni problem ona predstavlja. U sezoni kontakt sa polenom nije moguće izbeći, ali ga je moguće redukovati.

O borbi protiv ambrozije su napisani milioni tekstova na internetu, a mi ćemo ovde preneti nekoliko saveta stručnjaka kako da količinu polena koji će da dospe u vaš dom svedete na najmanju moguću meru. Trudite se da prozori u toku prepodneva budu zatvoreni, jer tada je koncentracija polena u vazduhu najveća. To posebno važi ukoliko je napolju vetrovito, jer se oblaci polena tada prenose još intenzivnije.Takođe i prozore na kolima držite zatvorene, a klima uređaj uključen, kako bi do kabine dolazio vazduh koji je prošao kroz polenski filter, što danas većina automobila poseduje.

Tuširajte se i perite kosu svakodnevno, jer se na taj način sa tela i iz kose spira polen. Takođe je potrebno i često prati i menjati garderobu, koja je takođe magnet za polen. Opran veš, ako je ikako moguće, ne treba sušiti napolju, već u kući, kako se na tkanini ne bi nakupio polen iz vazduha. Stan treba redovno usisavati, a ako je moguće eliminišite tepihe i zavese, jer to su sve sakupljači polena i drugih alergena. Ukoliko ste u mogućnosti, a imate probleme sa alergijama, nabavite usisivač sa vodenim filterom. Klasični usisivači sa platnenom ili papirnom vrećom zadržavaju samo krupnije nečistoće, dok vodeni filter zadržava i alergene i polen. Iskoristitie svaki trenutak kada je kiša ili posle kiše za provetravanje stana i šetnju, jer tada je procenat polena u vazduzuhu najmanji.

Ambrozija cveta od jula do septembra. U periodu cvetanja, jedna biljka stvara sto miliona polenovih zrnaca koja vetar može da odnese i do 300 km. To znači da problem neće biti rešen ukoliko uništite svu ambroziju u blizini vaše kuće ili zgrade. Ali, ako to učinite, količina polena će sigurno biti manja, pa i simptomi alergije blaži. Uništavanje treba početi pre cvetanja. Najboljie vreme za suzbijanje ovog korova je mesec dana pre punog cvetanja, a taj period je uglavnom početkom juna meseca. Idealno je biljku iščupati iz korena, ali pošto je u pitanju jednogodišnja biljka i košenje je efikasno.