Tema

Iverica ili medijapan – Prednosti i mane oba materijala

Da li je niža cena jedina prednost iverice u odnosu na medijapan? Koji delovi nameštaja se izrađuju od iverice, a koji od medijapana? Zašto medijapan podiže cenu nameštaja? Može li iverica kvalitetom da zameni medijapan?  

Kada se pravi nova kuhinja, ugradni plakri, police, ili bilo koji drugi komad nameštaja po meri, obično je prvo pitanje – iverica ili medijapan. Iverica (univer) je jeftinija, ali nameštaj od nje se raspada, medijapan je kvalitetan ali skup… samo su neka od uvreženih mišljenja. Kao i obično istina je negde na sredini. Kako bi cena namešaja bila prihvatljiva, a kvalitet na zadovoljavajućem nivou, najčešće je dobitno rešenje kombinacija ova dva materijala.

Da li je niska cena jedini adut iverice?

Pošto je iverica daleko najpopularniji materijal za izradu svih vrsta nameštaja, recimo par reči prvo o njoj. Kao što mnogi to već znaju, iverica je zapravo drvena strugotina pomešana sa vezivnim materijalima i presovana u table određenih dimenzija i debljine.

PROČITAJTE JOŠ:

Idealna radna površina – Mermer, granit ili kvarc

Maske za sakrivanje radijatora – Cena i pravilna ugradnja

Kako odabrati najbolje keramičke pločice

Najčešće se univer ploče proizvode u debljini od 18 milimetara, pa se potom presvlače melaminskom folijom, koja iverici daje prijatnu glatku površinu visoke otpornosti na oštećenja i vlagu. Te folije se danas izrađuju u velikom broju boja i dezena, što pločama iverice daje širok spektar primena.

Iverica je grub materijal kojem tek folija i kant traka daju konačni izgled

Kada se od univer ploče izrađuju komponente nameštaja, konkretno na primer delovi kuhinjskih elemenata, na mestu svakog preseka ostaje jasno vidljiva unutrašnja struktura ovog materijala, koja je gruba, pa ne ispunjava ni estetske zahteve, a nema ni potrebne mehaničke karakteristke. Stoga se čeone strane isečenih tabli od iverice prelepljuju takozvanim kant trakama.

Dezen kant trake se obično bira tako da odgovara boji melaminske folije, osim ako neko želi upravo da napravi kontrast kada su boje u pitanju. Od kvaliteta kant trake i kvaliteta njenog lepljenja umnogome zavisi kvalitet konačnog proizvoda od iverice.

Iverica ima brojne prednosti, ali i mane

Nedostatak iverice je taj što kod jeftinijeg kantovanja ostaju relativno oštre ivice, što nije dobro rešenje kod delova nameštaja koji su vidljivi i izloženi dodiru. Majstori tada pribegavaju rešenju koje minimalno poskupljuje proizvodnju – kvalitetnom trakom se kantuju ivice koje su izložene i vidljive, a sve ostale jeftinijom kant trakom.

Prednosti iverice su brojne. Ona pruža sasvim zadovoljavajuće mahaničke karakteristike, lagana je, sa njom se brzo radi, pa su i cene proizvoda od iverice još pristupačnije. Negativne strane iverice su što je to grub materijal koji je samo površinski presvučen folijom koja daje konačan izgled, tako da naknadne dorade, sečenja, oblikovanja ili brušenje nisu mogući.

U principu, nameštaj od iverice nije skup, ali se koristi dok traje, a poravke su neisplative. Primera radi, kuhinjki elementi izrađeni od iverice mogu da traju decenijama, ako su sklopljeni kvalitetno. Ukoliko završna izrada nije na potrebnom nivou, pa se desi da se neka šarka odvali jer vijci nisu dobro “ušrafljeni”, naknadne popravke su obično nemoguće

Čeone površine kuhinjskih elemenata od medijapana – znatno luksuznije od iverice

Takođe, iako je melaminska folija potpuno otporna na vlagu, iverica nije otporna na dugotrajnije izlaganje vlazi, jer na ivicama gde se susreću kant traka i folija, uvek može da dođe do prodora vlage, koju drveni opiljci apsorbuju poput sunđera, pa se tabla nadima i propada. To najčešće može da se primeti u donjem delu starijih kuhinjskih elemenata koji su “povukli” vlagu sa podova.

Medijapan ima mnogo prednosti u odnosu na ivericu

Medijapan, odnosno MDF (Medium Density Fiberboard) table su proizvod takođe na drvenoj bazi, ali potpuno drugačijih karakteristika od iverice. On nastaje presovanjem drvenog praha sa vezivnim materijalima pod visokim pritiskom i temperaturama. Stoga je medijapan veće gustine od iverice, teži je, ali i čvršći. Za razliku od iverice, površina medijapana je glatka, tako da ne mora da se prelepljuje folijama.

Tu se krije jedna od osnovnih prednosti medijapana u odnosu na ivericu – pošto je u pitanju homogena tabla bez površinske folije, table medijapana mogu da se obrađuju, bruse, čak i rezbare. Jednostavno, pružaju mnogo više mogućnosti da se ispolji kretivnost. Sama struktura materijala je homogena, tako da se prilikom obrade medijapan ne kruni i ne rascvetava kao iverica.

Medijapan ima homogeniju i gušću strukturu od iverice, pa može da se oblikuje

Ipak, medijapan ploča je prilično bezlične neatraktivne boje, više izgleda kao poluproizvod, što zapravo i jeste, pa je po obradi na željene dimenzije treba lakirati. Lakiranje daje veliki broj mogućnosti krajnjeg izgleda. Ali, oblikovana ploča od medijapana sa obrađenim ivicama i kvalitetno lakirana, izgleda mnogo luksuznije od iverice koja je oštrih pravougaonih ivica sa vidljivom kant trakom.

Takođe, lakirani medijapan je neuporedivo otporniji na vlagu. Stoga se medijapan najčešće koristi za frontove, odnosno sve vidljive delove nameštaja, a table iverice za takozvani korpus, odnosno unutrašnje komponente. Na primer, prednji paneli fioka, kao i vratanca kod kuhinjskih elemenata mogu da budu od medijapana, dok su svi unutrašnji delovi, poput kutija fioka, polica, bočnih stranica kuhinjskih elemenata, izrađeni od iverice.

Na taj način se dobija frontalni deo kuhinje od lepo obrađenog materijala, čije ivice mogu da budu i zaobljene, ili čak rezbarene, dok se unutrašnjim delovima od iverice postiže niža cena.

Ni medijapan nije bez nedostataka

Ipak, i medijapan ima neke nedstatke. Najmanji problem je sama cena materijala. Ona jeste viša od iverice, ali cenu konačnog proizvoda podiže još značajnije to što je ovaj materijal složeniji i komplikovaniji za obradu. Takođe, površina farbanog medijapana nije otporna na ogrebotine i oštećenja. Iverica, iako lošijih mehaničkih svojstava, ako je presvučea kvalitetnom ultraplast filijom, ima mnogo bolju otpornost, pa je bolje rešenje za radne površine.

Naravno, i tabla medijapana može da ima završnu površinu dobijenu lepljenjem najrazličitijih folija, što je rešenje otpornije na ogrebotine nego u slučaju lakiranog medijapana. Zaključak je jasan – nema smisla raspravljati šta je bolje, iverica ili medijapan. U pitanju su materijali različitih svojstava koji u kombinaciji daju najbolje proizvode.

PROČITAJTE JOŠ:

Da li je laminat dobro rešenje za vaš dom

Klizna vrata – Sve istine i zablude

Pod od plute – mnogo prednosti i poneka mana

Teraco pod – Sve što ste želeli da znate